Professori: Kohtuullinen oluen juonti ei aiheuta kaljamahaa

kaljamaha
Kaljamahan syntymiseen vaikuttaa myös liikunnan määrä, tupakointi ja ruokailutottumukset. Shutterstock

Kaljamaha ei ole seurausta pelkästään oluenjuonnista. Pömppömahan muodostumiseen vaikuttaa myös moni muu asia.

Oluessa on noin 40 kilokaloria desilitraa kohden, joten jos olutta nauttii runsaasti, paino kasvaa.

Jos olutta juo kohtuudella ja noudattaa terveellisiä elämäntapoja, ei kaljamahan muodostumista tarvitse pelätä.

– Tieteestä ei löydy näyttöä siitä, että kohtuullinen oluenkulutus johtaisi niin sanottuun kaljamahaan, sanoo professori Arne Astrup, joka toimii ravitsemuksen ja liikunnan ja urheilun osaston johtajana Kööpenhaminan yliopistossa.

– Tutkimusten mukaan oluenjuojien ruokailutavat ja elämäntavat, kuten liian vähäinen liikunta näyttelevät merkittävää roolia lihomisessa, eikä niinkään olut sinänsä.

Sen sijaan tupakoinnin ja liikunnan puutteen on havaittu olevan vahvasti yhteydessä kaljamahaan.

Ruoan ja juoman suhteen pätee vanha totuus. Jos kaloreita nauttii enemmän kuin kuluttaa, paino kasvaa – olipa kyse rasvasta, alkoholista tai hiilihydraateista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!