Possunposkia emmervehnällä

MTV Oy, All rights reserved

Olen maistanut possunposkia pari kertaa ravintolassa ja ihastuin niiden syvään makuun ja todella mureaan rakenteeseen. Etsin niitä siitä lähtien lihatiskeiltä. Turhaan. Laitoin loppusyksystä tilauksen Tampereen Kauppahallin Laatulihaan ja parin kuukauden päästä tilaus oli saapunut.

Otin saman tien parin kilon satsin ja vielä kaverille puolikiloa. Hintaa herkkukassille kertyi 22 euroa. Ei hassummin yksistä parhaista ruhonosista! Jaoin poskeni kolmeen osaan ja laitoin loput pakkaseen. Eli jatko-osiakin on luvassa. Kysy lihakauppiaaltasi heti seuraavalla kerralla, josko tilauksen voisi laittaa sisään! Yksi poski painaa n. 150-200 g.

En oikein tiennyt, miten ensimmäisen erän valmistaisin. Onneksi sain varsin selkeän vinkin Sivumaun Facebook-sivulla. Kiitos Salla! Pitkään viinissä hauduttaminen ja risottomainen lisuke ei voi mennä pieleen. Kannattaa aloittaa tällä! Emmervehnää ei marketeista saa, mutta lähiruokakaupoista sitä löytyy jo varsin hyvin. Emmerin löydettyäni hylkäsin risottoriisin kokonaan. Se on paitsi kotimainen vaihtoehto, myös maukkaampi ja loistavan rakenteen omaava. Mikäli et saa sitä käsiisi, voi sen korvata kokojyväriisillä ja -ohralla.

Viinivinkki! Possunposken kylkeen sopii mainiosti Pinot Noir.

Haudutettuja possunposkia emmer-vehnällä

3 rkl oliiviöljyä

6 possunposkea, puhdistettu kalvoista

2 sipulia neljänneksiin pilkottuna

1 porkkana karkeasti pilkottuna

1 varsisellerin varsi karkeasti pilkottuna

1 purjo, valkoinen osa karkeasti pilkottuna

2,5 dl valkoviiniä

2 l kanalientä

kourallinen timjamin oksia

2 tuoretta laakerinlehteä

6 mustapippuria kokonaisina

2,5 dl emmervehnää (tai kokojyväriisiä tai -ohraa)

3 vartta lehtimangoldia, karkeasti pilkottuna

Kaada oliiviöljy kuumalle isolle pannulle tai kattilaan. Ruskista possunposket. Ota posket syrjään ja laske lämpö keskilämmölle. Laita pannulle sipuli, porkkana, selleri ja purjo ja freesaa muutama minuutti. Kaada mukaan viini ja anna sen kiehua kasaan, kunnes jäljellä on puolet. Lisää mukaan possunposket, liemi, timjami, laakerinlehdet ja pippurit. Säädä lämpö matalalle ja hauduttele 2-3 h, kunnes posket ovat mureita.

Nosta posket liemestä ja laita sivuun. Voit tässä vaiheessa siivilöidä liemen, mutta itse jätin vihannekset mukaan, vaikka ne toki keittyvätkin ylikypsiksi. Laakerinlehdet ja pippurit toki otin pois. Laita liemi kiehumaan ja lisää emmervehnä. Keitä, kunnes vehnä on melkein kypsää. Lisää possunposket ja lehtimangoldi mukaan ja annan lämmetä pari kolme minuuttia.

Laita lautaselle emmervehnää ja asettele päälle possunposki. Mikäli kattilassa on lientä jäljellä, lorauta sitä vielä päälle. Nauti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.