Porkkana-savujuustorisotto

MTV Oy, All rights reserved

Olen lainannut jo pari reseptiä uudesta tamperelaisen keittiön ylistysopuksesta, ...A, Bertha, C...:stä. Tässä vielä yksi mukaelma, jonka perusideaa on helppo varioida muihinkin versioihin. Ravintola C:n porkkana-Savuarmas -risotto yhdistää juureksen makeuden ja juuston suolaisuuden ja savuisuuden yhteen hauskaksi makukokemukseksi. Porkkanamehua voit vaihdella erilaisiin kasvismehuihin ja rajoitetusti saatavilla olevaa Armas-perheen Savuarmasta muihin kotimaisiin savustettuihin juustoihin kuten Herkkujuustolan Savu-Hilmaan tai Arctic Milkin Lunsmanni Kytösavuun. Voit myös "terästää" risottoa lisäämällä alkuvaiheessa pieniä juureskuutioita. Itselläni ei ole mehupuristinta enkä löytänyt kaupasta porkkanamehua, joten käytin valmisjuuresmehua. Käytin riisin sijaan tapani mukaan kotimaista emmervehnää. Ruoka toimii mielestäni parhaiten alku- tai väliruokana. Silloin siitä riittää 5-6 hlölle.

Porkkana-savujuustorisotto neljälle pääruokana, 5-6:lle alkuruokana 4  dl risottoriisiä, ohrasuurimoita tai emmervehnää

2 dl kuivaa valko- tai kuohuviiniä

1 l porkkanamehua tai muuta juuresmehua

6 dl kasvislientä

100 g savujuustoa, raastettuna

100 g voita

suolaa

Lämmitä juuresmehu, mutta älä anna sen kiehahtaa. Kiehauta sen sijaan kasvisliemi.

Kuumenna kattila, tiputa pari nokaretta voita ja freesaa riisiä/ohraa/vehnää. Kaada sekaan viini ja anna sen kiehahtaa. Keitä, kunnes viini on liki kokonaan haihtunut. Lisää juuresmehua 2 dl kerrallaan. Sekoita risottoa hiljalleen ja kun neste alkaa olla lopussa, lisää uusi 2 dl annos. Kun juuresmehu loppuu, vaihda kasvisliemeen. Maista riisiä välillä ja kun se alkaa olla al dente, lisää juusto ja anna sen sulaa sekaan hitaasti sekoittaen. Lisää loput voista ja sekoita tasaiseksi. Risoton kuuluu olla mehevän valuvaa. Maista ja mausta suolalla mieleiseksi. Anna levähtää pari minuuttia ja tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.