Olen etsinyt täydellistä pizzareseptiä passiivisen intensiivisesti jo vuosia. Luulin blogin alkuaikoina, että ymmärsin paljon pizzan teosta. Mitä enemmän olen asiaan paneutunut, sitä laajempi ja syvempi asia, jopa filosofia, sen takaa on löytynyt. Homma olisi paljon helpompaa, jos kotona olisi puu-uuni, johon saisi 400 astetta lämpöä. 250 asteen kotiuunissa joutuu säveltämään enemmän. Vaimon lähdettyä muutamaksi päiväksi reissuun päätin ottaa asiaksi ellei täydellisen, niin vähintäänkin hyvistä taikinoista parhaan löytämisen. Kukin taikina on tehty hyvin eri tavalla. Sen puitteissa, että raaka-aineet ovat kaikissa likimain samat eli jauho, hiiva, suola ja vesi. Taikinaa kohotellaan kylmässä ja lämpimässä, puoli tuntia tai monta päivää. Sitä vaivataan, painellaan, kännellään tai venytellään. Kaikissa on oma ideansa. Olen jopa uppopaistanut ja grillanutkin pizzaa. Kyse on vain kemiasta. Siitä enemmän jatko-osissa.
Testaa eri versioita, löydä suosikkisi ja voin luvata, ettei mieli tee enää kauhoa pizzaa pakastealtaasta!
Taikinan olennaisin osa on jauhot. Useimmat vannovat hienoiten jauhettuihin tuplanolla "00"-jauhoihin. Niitä on Suomessa käsittämättömän vaikea saada käsiinsä, joten kannattaa poiketa erikoisruokakaupoissa. Tampereella olen törmännyt niihin Keittiöelämäässä ja Stockmannilla. Erikoishiivoja ei ainakaan omassa kaupungissa ole, joten vaihtoehdoiksi jäävät tuore- ja kuivahiiva. Molemmat hoitavat homman, vaikka koulukuntaerot voivat olla jyrkkiä. Erittäin tärkeää on myös kuuma paistoalusta. Mieluiten pizzakivi, mutta hätätapauksessa myös uunipelti. Se aloittaa pohjan paistamisen heti.
Aloitan neliosaisen pizzasaagan tähän asti yleisimmin käyttämälläni ohjeella, joka toimii hyvin, kun pizzanhimo iskee yllättäen eikä taikinaa ole aikaa kohotella päiväkausia. Parempaa "00"-jauhoilla, mutta toimii vallan hyvin myös tavallisilla erikoisvehnäjauhoilla. Lisäksi laitan mukaan pizzakastikereseptini. Se on muotoutunut vuosien varrella tällaiseksi ja on hyvä. Aion tosin myöhemmin uppoutua kastikkeenkin sielunelämään syvemmin. Käytän soosiin tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia kulloisenkin fiiliksen mukaan.
