Pienet asiat vaikuttavat valintoihimme: Näin estät kiusaukset lounaalla

Työpaikan lounaalla voi olla tarjolla epäterveellisiä herkkuja. Lehtikuva

Hyvin pienet asiat voivat vaikuttaa siihen, millaisia valintoja teemme arkiruokailun suhteen. Monella on töissä kiire, ja kiireessä sortuu helposti tarttumaan epäterveellisiin herkkuihin, kun verensokeri laskee. Kiinnittämällä huomiota tiettyihin seikkoihin voi jokainen kuitenkin oppia tekemään oikeita valintoja myös töissä, kiireen keskellä.

On helppo suunnitella, että arkena syö terveellisesti, mutta käytännössä omia suunnitelmia saattaa olla vaikea noudattaa. Oikeilla vinkeillä työpäivän aikana on helppo välttää kiusaukset.

Psykologiaan ja käyttäytymistieteeseen perehtynyt tohtori Brian Wansink Cornellin yliopistosta valottaa pian julkaistavassa kirjassaan Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life sitä, kuinka työpaikalla on helppo opetella tekemään terveellisiä valintoja.

Ongelma: Lounas syödään työpöydän ääressä

Moni syö lounaansa töissä työpöydän ääressä. Jotkut perustelevat tätä kiireellä ja toiset perustelevat valintansa sillä, että se kertoo hyvästä työmoraalista: töihinhän on tultu tekemään töitä ja syömisen voi hoitaa siinä sivussa.

– Silloin tulee syötyä joko epäterveellisempiä ruokia, tai vaihtoehtoisesti annettua helpommin lupa herkutteluun myöhemmin saman päivän aikana, Wansink kertoo.

Ratkaisu: Tiukka päätös

Päättämällä, että vaikka olisi kuinka kiire, lounas nautitaan työpisteen ulkopuolella, voi parantaa arkisia ruokailutottumuksia.

– Silloin tulee syötyä paremmin ja vähemmän. Usein myös stressi helpottaa, Wansink toteaa.

Älä sorru kahvilan kiusauksiin

Jos työpaikalla tai sen läheisyydessä on kahvila, tee päätös valita lautasellesi ensimmäiseksi terveellisiä ruokia. Wansinkin tutkimuksessa todetaan, että kun lounaalla valitaan hedelmä ruoan seuraksi, on helpompi olla sortumatta kiusauksiin ja epäterveellisten herkkujen nauttimiseen.

Maksa käteisellä

Tutkimuksessa löytyi myös yllättävä yhteys käteisellä maksamisen ja herkuttelun välillä. Työpaikan kahvilassa ostokset kannattaa maksaa käteisellä siksi, että silloin on epätodennäköisempää valita makeita jälkiruokia ja limuja välipalaksi.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!