PEZ-veljesten tarina: Kokoelmassa lähes 2000 hahmoa – Kekkonen puuttuu

pez eri vuodet
PEZ-keräilijät matkustavat harvinaisuuksia etsimässä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Kuvassa ensimmäisiin kokovartaloannostelijoihin kuuluvat joulupukki ja sininen robotti.

Suussa sulavat sokeriset makeiset lähtivät maailman valloitukselle piparmintun makuisina peltirasioissa Itävallasta.

Parikymmentä vuotta myöhemmin kehitetyt keräilijöiden himoitsemat PEZien muoviset annostelijat valloittivat maailman ja Suomen 60-luvulla Disneyn hahmoina.

Peikolan veljekset hurahtivat täysin PEZeihin jo 18 vuotta sitten, kun Markku Peikola osti tyttärelleen PEZejä lahjaksi.

– Etsin vuoden ikäiselle tyttärelleni lahjaa, jota olisi myöhemminkin kiva keräillä. Menin sitten Salossa iltatorille ja rouvashenkilöllä oli myynnissä kolmetoista PEZiä.

Kummisetänä veli Pirkka innostui myös PEZeistä

– Kyllä tässä vuosien saatossa on aika paljon kerätty. Nyt koossa on  hiukan alle parituhatta annostelijaa. Etsimme koko ajan lisää, kertoo Pirkka Peikola

Peikolan veljesten mukaan vieraat ovat aika hämmästyneitä nähdessään PEZ-kokelman.

– Kyllähän se hämmästyttää herättää. Aika monta kertaa olen kuullut toteamuksen, että hulluja on monenlaisia. Kyllä se hymyn kirvoittaa huulille. Ihmiset ovat iloisia, kun näkevät vanhoja leluja, naurahtaa Markku Peikola.

PEZ-keräilijöitä kymmeniä Suomessa

Peikolan veljekset eivät suinkaan ole ainoat PEZeihin hurahtaneet, sillä toukokuussa järjestetään Suomessa jo kymmennen kerran PEZ-keräilijöiden messut.

Pirkka Peikolan mukaan keräily on helppo aloittaa, koska uusia hahmoja tulee joka vuosi kolmekymmentä.

– PEZejä on jo nyt tuhansia. Annostelijoissa viehättää minua tuo värikirjo ja samoin se vanhojen annostelijoiden muotokieli. Monet on käsinmaalattuja ja niissä on jotenkin sellainen hieno look, kuvailee Pirkka Peikola. 

– Meitä keräilijöitä on höynäytetty sillä tavalla, että kaikista Yhdysvaltain presidenteistä on tehty PEZ-sarja. Nyt on tullut uusin sarja, missä Obama ja Bushkin löytyy, sanoo Markku Peikola.

Suosikkimaku lakritsi 

Pirkka Peikolan mukaan Marilyn ja Kekkonen olisivat hänen mielestään hyviä PEZejä, joita hän toivoisi markkinoille.

– Suosikki makuihini kuuluu lakritsi, mutta myös piparminttu, mikä oli se ensimmäinen PEZ-pastilli. Niitä saa yhä, toteaa Pirkka.

– PEZen syöminen jää meille tänä päivänä aika vähiin. Joskus tulee syötyä ehkä muutamia näitä uusia lakritseja, paljastaa Markku.

Klassikkomakeisen annostelijoita esittelevä PEZhibioton näyttely on esillä 15.3-21.8.2016 Suomen Lelumuseossa Hevosenkengässä Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja