Paastojen ja puhdistuskuurien kääntöpuoli – näin keho reagoi

shutterstock_86000620
Mehupaasto ei välttämättä olekaan hyvä idea.

Paasto tai puhdistuskuuri ei vastoin yleisiä uskomuksia olekaan keholle välttämättä palvelus.

Erilaiset paastot ja puhdistuskuurit herättävät paljon kiinnostusta, mutta on hyvä pitää mielessä, että vain niukasti energiaa sisältävissä kuureissa on myös useampi haittapuoli.

Paino ei putoa pysyvästi

Kuka tahansa onnistuu noudattamaan tiukkaa dieettiä muutaman päivän, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että dieetin loppuessa kilot kerätään takaisin – pahimmillaan korkojen kera. Vaikka tiukan nestepaaston tai detox-kuurin aikana paino putoaisi paljonkin, on tärkeää muistaa, että nämä tulokset eivät ole pysyviä. Etenkin pelkkien nesteiden nauttimiseen perustuvan dieetin päättyessä menetetyt kilot voivat palata yllättävän nopeasti.

Olo muuttuu ikäväksi

Nestepaaston aikana olo muttuu usein hyvin nopeasti ikäväksi. Yksi syy tähä on se, että tällaisissa dieeteissä rajoitetaan usein dramaattisesti proteiinien ja rasvojen määrää ruokavaliossa. Nämä ravintoaineet vaikuttavat erityisen paljon mielialaan, ja niiden vähentäminen radikaalisti voi tehdä olosta nopeastikin surkean.

Lihakset katoavat

Kun ruokavalio muuttuu yhtäkkiä niukaksi ja proteiinin määrä ruokavaliossa pienenee, alkaa keho käyttää lihasmassaa hyväkseen. Prevention-sivuston mukaan viikon kestoisen puhdistuskuurin aikana lihasmassaa voi kadota jopa puoli kiloa.

Keho ei oikeasti puhdistu

Usein erilaisia detox-kuureja ja mehupaastoja markkinoidaan sillä, että ne puhdistavat kehon. Tämä uskomus on virheellinen, sillä ihmisen kehossa muun muassa maksa ja munuaiset toimivat jatkuvasti puhdistaakseen elimistöä erilaisista toksiineista ja kuona-aineista.

Lähde: Prevention


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja