Aiheuttaako viinipullon valinta päänvaivaa, ja valitsetko viinisi usein etiketin perusteella?
Viinin makuun vaikuttaa monta yllättävää seikkaa, kuten viljelyalueen sääolosuhteet. Viiniharrastajat ja keräilijät pitävät viinin vuosikertaa tärkeänä, mutta onko asialla merkitystä tavalliselle kuluttajalle?
Termi vuosikerta viittaa vuoteen, jona rypäleet on kasvatettu ja korjattu. Sillä ei ole tekemistä sen kanssa, kuinka kauan viini on kypsynyt. Vuosikerran merkitys on hyvä tiedostaa, sillä sadon laatu vaihtelee vuoden mukaan sääoloista riippuen. Lämpimät päivät, viileät yöt ja suhteellisen kuiva ilmasto tuottavat täyteläisen mehukkaita rypäleitä. Täyteläisistä rypäleistä valmistuvat parhaimmat viinit.
Viininviljelijät ja kriitikot ovat lähteneet puolustamaan vuosikerran liiallista korostamista. Heidän mukaansa ei ole olemassa sellaista termiä kuin huono vuosikertaviini, on vain olemassa huonoja viininviljelijöitä.
Vuosikerta ei takaa viinin laatua
Chicagon yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, huomaavatko asiantuntijat eroja viinien vuosikertojen välillä. Lähes kolmestasadasta maistajasta koostunut raati ei huomannut eroa hyvinä ja huonoina pidettyjen vuosikertojen välillä.
Ainoan poikkeuksen tutkimuksessa tekivät Bordeaux'in viinit, joista maistajat erottivat arvostetut vuosikerrat. Bordeaux'in viineissä vuosikerta merkitsee enemmän kuin muissa viineissä sen haastavan, sateisen ilmasto vuoksi.
Muualla maailmassa vuosikertaerot ovat vähäisempiä. Kalifornialaisten viinien laatu on vuosittain tasaista aurinkoisen ilmaston vuoksi. Sama koskee myös australialaisia, espanjalaisia ja chileläisiä viinejä.
Viinien vuosikertojen valintaan ei ole siis yksinkertaista ohjetta. Vuosikerta voi osoittaa viinin laadun, tai sitten ei. Jopa niin sanotun huonon viinivuoden sadosta saattaa löytyä erinomaisia pulloja. Vuosikerran vaikutusta ei kannata liioitella, sillä useimmat keskihintaiset tuotteet ovat hyvin tasalaatuisia vuosikerrasta riippumatta. Vuosikerta ei siis kerro paljoakaan tavalliselle kuluttajalle.

