Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko viinin vuosikerralla todella merkitystä?

Julkaistu 06.03.2015 20:08
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Aiheuttaako viinipullon valinta päänvaivaa, ja valitsetko viinisi usein etiketin perusteella?

Viinin makuun vaikuttaa monta yllättävää seikkaa, kuten viljelyalueen sääolosuhteet. Viiniharrastajat ja keräilijät pitävät viinin vuosikertaa tärkeänä, mutta onko asialla merkitystä tavalliselle kuluttajalle?

Termi vuosikerta viittaa vuoteen, jona rypäleet on kasvatettu ja korjattu. Sillä ei ole tekemistä sen kanssa, kuinka kauan viini on kypsynyt. Vuosikerran merkitys on hyvä tiedostaa, sillä sadon laatu vaihtelee vuoden mukaan sääoloista riippuen. Lämpimät päivät, viileät yöt ja suhteellisen kuiva ilmasto tuottavat täyteläisen mehukkaita rypäleitä. Täyteläisistä rypäleistä valmistuvat parhaimmat viinit.

Viininviljelijät ja kriitikot ovat lähteneet puolustamaan vuosikerran liiallista korostamista. Heidän mukaansa ei ole olemassa sellaista termiä kuin huono vuosikertaviini, on vain olemassa huonoja viininviljelijöitä.

Vuosikerta ei takaa viinin laatua

Chicagon yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, huomaavatko asiantuntijat eroja viinien vuosikertojen välillä. Lähes kolmestasadasta maistajasta koostunut raati ei huomannut eroa hyvinä ja huonoina pidettyjen vuosikertojen välillä.

Ainoan poikkeuksen tutkimuksessa tekivät Bordeaux'in viinit, joista maistajat erottivat arvostetut vuosikerrat. Bordeaux'in viineissä vuosikerta merkitsee enemmän kuin muissa viineissä sen haastavan, sateisen ilmasto vuoksi.

Muualla maailmassa vuosikertaerot ovat vähäisempiä. Kalifornialaisten viinien laatu on vuosittain tasaista aurinkoisen ilmaston vuoksi. Sama koskee myös australialaisia, espanjalaisia ja chileläisiä viinejä.

Viinien vuosikertojen valintaan ei ole siis yksinkertaista ohjetta. Vuosikerta voi osoittaa viinin laadun, tai sitten ei. Jopa niin sanotun huonon viinivuoden sadosta saattaa löytyä erinomaisia pulloja. Vuosikerran vaikutusta ei kannata liioitella, sillä useimmat keskihintaiset tuotteet ovat hyvin tasalaatuisia vuosikerrasta riippumatta. Vuosikerta ei siis kerro paljoakaan tavalliselle kuluttajalle.

Milloin vuosikerta merkitsee? 

Johtopäätöksenä voisi siis tehdä sen, että vuosikerralla ei ole merkitystä. Aihe on kuitenkin kiistanalainen jopa viiniasiantuntijoiden keskuudessa. Viinin vuosikerta ei välttämättä tarkoita sitä, että viini maistuu jonakin vuonna paremmalta tai huonommalta kuin toisena, vaan se saattaa kertoa paljon viinintuottajien ammattitaidosta ja valmistusmenetelmistä.

Jotkut viinintuottajat toteuttavat kyseenalaisia toimenpiteitä varmistaakseen eri vuosikertojen yhdenmukaisuuden. Hiivan lisääminen viiniin vahvistaa juoman täyteläisyyttä, kun taas entsyymien lisääminen vaikuttaa viinin väriin. Laboratorio-olosuhteissa viinit saadaan maistumaan samanlaisilta vuodesta toiseen. Toiset viinintuottajat eivät puolestaan tee mitään manipuloidakseen viinejä. Esimerkiksi viileämpänä vuotena alkoholipitoisuus voi olla tällaisissa viineissä alhaisempi.

Alan asiantuntijat ovat kiinnostuneita juuri näistä aidoista, omalaatuisemmista viineistä. Vuosikerran laatu vaikuttaa viinin kypsytyspotentiaaliin, sillä huippuvuosien viinit säilyvät ja paranevat pidempään. Ruoka- tai illanistujaisviininen valintaan vuosikerralla ei ole suurempaa merkitystä.

Lähteet: huffingtonpost.com, Alko

Lisää aiheesta:

Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Maistuuko sinullekin? Näiden viinien "hinta-laatusuhde on mielettömän hyvä" – selvitimme, miksi suomalaiset rakastavat Chilen viinejäMitä kryptiset merkinnät samppanjapullon kyljessä oikein tarkoittavat ja tarvitseeko niistä välittää? Asiantuntija vastaaMakuasioista pitää kiistellä: Sommelier paljastaa, mikä on tärkeintä viinin maistelussaKuusi tyypillistä viinimyyttiä – nämä kannattaa unohtaa välittömästi! "Joitain viinejä maistetaan monta kertaa" – näin laivaviinit päätyvät matkustajien laseihin
ViinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinit
  • 25.10.17:24
    Viiden jälkeen

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 17.10.14:32
    Juomat

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 26.9.17:03
    Juomat

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Juomat

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"