Onko viinin vuosikerralla todella merkitystä?

wine_vintage

Aiheuttaako viinipullon valinta päänvaivaa, ja valitsetko viinisi usein etiketin perusteella?

Viinin makuun vaikuttaa monta yllättävää seikkaa, kuten viljelyalueen sääolosuhteet. Viiniharrastajat ja keräilijät pitävät viinin vuosikertaa tärkeänä, mutta onko asialla merkitystä tavalliselle kuluttajalle?

Termi vuosikerta viittaa vuoteen, jona rypäleet on kasvatettu ja korjattu. Sillä ei ole tekemistä sen kanssa, kuinka kauan viini on kypsynyt. Vuosikerran merkitys on hyvä tiedostaa, sillä sadon laatu vaihtelee vuoden mukaan sääoloista riippuen. Lämpimät päivät, viileät yöt ja suhteellisen kuiva ilmasto tuottavat täyteläisen mehukkaita rypäleitä. Täyteläisistä rypäleistä valmistuvat parhaimmat viinit.

Viininviljelijät ja kriitikot ovat lähteneet puolustamaan vuosikerran liiallista korostamista. Heidän mukaansa ei ole olemassa sellaista termiä kuin huono vuosikertaviini, on vain olemassa huonoja viininviljelijöitä.

Vuosikerta ei takaa viinin laatua

Chicagon yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, huomaavatko asiantuntijat eroja viinien vuosikertojen välillä. Lähes kolmestasadasta maistajasta koostunut raati ei huomannut eroa hyvinä ja huonoina pidettyjen vuosikertojen välillä.

Ainoan poikkeuksen tutkimuksessa tekivät Bordeaux'in viinit, joista maistajat erottivat arvostetut vuosikerrat. Bordeaux'in viineissä vuosikerta merkitsee enemmän kuin muissa viineissä sen haastavan, sateisen ilmasto vuoksi.

Muualla maailmassa vuosikertaerot ovat vähäisempiä. Kalifornialaisten viinien laatu on vuosittain tasaista aurinkoisen ilmaston vuoksi. Sama koskee myös australialaisia, espanjalaisia ja chileläisiä viinejä.

Viinien vuosikertojen valintaan ei ole siis yksinkertaista ohjetta. Vuosikerta voi osoittaa viinin laadun, tai sitten ei. Jopa niin sanotun huonon viinivuoden sadosta saattaa löytyä erinomaisia pulloja. Vuosikerran vaikutusta ei kannata liioitella, sillä useimmat keskihintaiset tuotteet ovat hyvin tasalaatuisia vuosikerrasta riippumatta. Vuosikerta ei siis kerro paljoakaan tavalliselle kuluttajalle.

Milloin vuosikerta merkitsee? 

Johtopäätöksenä voisi siis tehdä sen, että vuosikerralla ei ole merkitystä. Aihe on kuitenkin kiistanalainen jopa viiniasiantuntijoiden keskuudessa. Viinin vuosikerta ei välttämättä tarkoita sitä, että viini maistuu jonakin vuonna paremmalta tai huonommalta kuin toisena, vaan se saattaa kertoa paljon viinintuottajien ammattitaidosta ja valmistusmenetelmistä.

Jotkut viinintuottajat toteuttavat kyseenalaisia toimenpiteitä varmistaakseen eri vuosikertojen yhdenmukaisuuden. Hiivan lisääminen viiniin vahvistaa juoman täyteläisyyttä, kun taas entsyymien lisääminen vaikuttaa viinin väriin. Laboratorio-olosuhteissa viinit saadaan maistumaan samanlaisilta vuodesta toiseen. Toiset viinintuottajat eivät puolestaan tee mitään manipuloidakseen viinejä. Esimerkiksi viileämpänä vuotena alkoholipitoisuus voi olla tällaisissa viineissä alhaisempi.

Alan asiantuntijat ovat kiinnostuneita juuri näistä aidoista, omalaatuisemmista viineistä. Vuosikerran laatu vaikuttaa viinin kypsytyspotentiaaliin, sillä huippuvuosien viinit säilyvät ja paranevat pidempään. Ruoka- tai illanistujaisviininen valintaan vuosikerralla ei ole suurempaa merkitystä.

Lähteet: huffingtonpost.com, Alko

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja