Onhan suodatinpussiniksi tuttu? Vältä valmistusvirheet ja keitä elämäsi parhainta kahvia

Kahvi
Tarjoa kevään ja kesän juhlissa täydellistä kahvia juhlavieraille. Shutterstock

Kevään ja kesän juhlien tarjoilupöytään kuuluu oleellisena osana myös kahvi. Jos haluat tarjota vieraille kitkerän ja huonolaatuisen juoman sijaan täydellistä kahvia, vältä tiettyjä valmistusvirheitä.

Yleisin syy pahanmakuiseen kahviin on puhdistamaton kahvinkeitin sekä kahvipannu. Kahvista jää sekä pannuun että kahvinkeittimen suodattimeen keiton jälkeen rasvaa, joka kannattaa pestä pois säännöllisesti.

Pelkkä vesihuuhtelu ei riitä, vaan puhdistamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi etikkaa tai ruokasoodaa. Kalkkisaostuman saa lähtemään vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. Marttojen mukaan vesisäiliön voi puhdistaa astianpesuainetta ja pulloharjaa hyödyntäen. Pesun jälkeen keittimellä kannattaa Marttojen mukaan keittää 2-4 kannullista puhdasta vettä.

Näitä valmistusmokia kannattaa välttää

Ensinnäkään kahvia ei kannata säilyttää säilytyspurkkiin kaadettuna. Puolet kahvin aromeista häviää, jos purut kaadetaan aina samaan, kahvirasvasta likaantuvaan purkkiin. Kahvia ei myöskään kannata säilyttää liian lämpimässä, esimerkiksi hellan viereisessä kaapissa. Parhaiten kahvi säilyy jääkaapissa tiiviissä purkissa.

Kun mittaat kahvia, levitä purut tasaisesti ja hellästi suodatinpussiin mittalusikan avulla. Liika ravistaminen aiheuttaa purujen imeytymisen suodatinpussin pieniin rakosiin, eivätkä kahvin aromit pääse tällöin täydellisesti esiin.

Kahvi kannattaa aina tarjoilla tuoreena, viimeistään 30 minuutin jälkeen keittämisestä. Kahvia ei siis kannata keittää etukäteen seisomaan.

Parantaako suodatinpussiniksi kahvin makua?

Kahvinpaahtimo Johan & Nyströmin Suomen liiketoiminnasta vastaava Lari Salomaavinkkasi huhtikuussa Iltalehdelle, että suodatinpussin huuhtelu ennen sen käyttöä vaikuttaa yllättäen kahvin makuun. Suodatinpussin huuhteleminen vähentää puumaista makua kahvissa.

Salomaan mukaan myös suodatinpussin laadulla saattaa olla merkitystä kahvin makuun.

– Itse käytän mieluummin valkaistua suodatinpussia. Siinä on vähemmän puun makua ja paperin huokoset paremmin auki, jolloin kahvi suodattuu paremmin, Salomaa kertoi huhtikuussa Iltalehdelle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!