Nopeuta aineenvaihduntaasi uskomattoman helposti – näin syöt itsesi kesäkuntoon

Shutterstock

Ravinto vaikuttaa merkittävästi aineenvaihdunnan toimintaan, ja jo muutamilla pienillä muutoksilla on mahdollista vaikuttaa siihen, kuinka keho toimii.

Päivän aikana on monta hetkeä, jolloin voisi tehdä hyviä valintoja ajatellen aineenvaihdunnan toimintaa. Poimi vinkit päivän varrelle siihen, kuinka voit tehdä helppoja valintoja aineenvaihdunnan toimintaa silmällä pitäen.

Aamiainen

Jos aineenvaihduntaa haluaa tehostaa, kannattaa aamiaisella syödä erityisen paljon proteiinia. European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aamupalalle proteiinipitoiset ruoka-aineet sopivat erityisen hyvin siksi, että proteiini auttaa pitämään energiatason tasaisena koko päivän ajan.

Aamupalalle sopivia proteiinipitoisia herkkuja ovat muun muassa kananmunat ja kreikkalainen jogurtti.

Aamukahvi

Moni nauttii aamupalan päälle kupillisen kahvia, mutta mikäli omaa aineenvaihduntaa haluaa tehostaa, kannattaa kahvikupillinen korvata kupillisella viherää teetä. Vihreä tee sisältää kahvin tapaan kofeiinia, mutta vihreän teen sisältämät antioksidanttien ryhmään lukeutuvat katekiinit tehostavat entisestään ruoansulatuksen toimintaa.

Välipalajuoma

Välipalaksi nautittu sokeriton limu ei ole vähäkalorisuudestaan huolimatta aineenvaihdunnan toiminnan kannalta niin hyvä vaihtoehto, kuin moni kuvittelee. Trends in Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keinotekoisesti sokeroitujen juomien nauttiminen voi vaikuttaa negatiivisesti siihen, kuinka ruoansulatus reagoi sokeriin. Jos sokerittomia limuja tulee nautittua säännöllisesti, kannattaa niidenkin vaihtamista vihreään teehen harkita.

Herkkuhetki

Monelle iskee herkkuhimo kesken työpäivän, eikä iltapäivän herkuttelutuokiosta tarvitse välttämättä luopua edes aineenvaihdunnan toiminnan nimessä, kunhan miettii tarkkaan, mitä tuolloin syö. Saksalaisista ja sveitsiläisistä koostuneen tiimin tekemässä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että laadukkaan tumman suklaan syöminen voi edesauttaa stressittömyyttä, ja parantaa siten myös aineenvaihdunnan toimintaa.

Huolehti, että työpaikalla on herkkuhimon varalle tarjolla esimerkiksi terveellistä tummaa suklaata, jota on helppo napsia pieni määrä tarpeen tullen.

Osittainen lähde: Prevention.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!