Nopea ja supermaukas papu-salamipasta

Salamipasta täynnä tuhtia makua ja täyttöä ilman mättöä. Teet sen 15-20 minuutissa.

Pistetääs pitkästä aikaa pastaresepti tulille. Tuli tehtyä niin simppeli ja herkullinen salamipasta, että ilosanomaa on hyvä jakaa eteenpäin. Kastike valmistuu nippanappa pastan keittoaikana, joten voidaan puhua myös pikaruoasta. Kylkeen lasillinen keskitäyteläistä punaviiniä ja syksyinen ilta on kruunattu.

Pastan makua voi säädellä helposti esimerkiksi valitsemalla tulisemman tai yrttisemmän salamin. Itsellä oli kaapissa varsin fiiniä, Barololla maustettua salamia, jonka hienoudet tällaisessa hitusen peittyvät, mutta pirun hyvää siitä tietty tuli. Kastikkeeseen voi käyttää myös monenlaisia yrttejä ja säätää makumaailmaa mieleisekseen. Itsellä oli vielä jäljellä kesän viimeiset annit oman maan rosmariinista ja timjamista, jotka ovat lihaisaan tomaattikastikkeeseen varsin klassinen kombo. Valkopavut antavat pastaan sävyä, runsautta ja rakennetta ja ehkä hitusen terveellisyyttäkin. Mikäli papuja ei tule liiemmin syötyä, toimii tällainen kastike loistavasti totutteluun.

PS. Liity huimaan seikkailuun Facebookin puolella! Muista myös Instagram.

Papu-salamipasta
4 hlölle
300 g pastaa, esim. rigatoni, penne, fusilli
0,5-1 tl chilirouhetta
100-120 g salamia
1 tlk tomaattia
1 tlk valkopapuja (cannellini)
yrttejä, esim. muutaman rosmariinin ja timjamin varren lehdet
parmesaania, raastettuna
oliiviöljyä
sokeria
suolaa
mustapippuria

Laita pastavesi kuumenemaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen suolaa. Hyvä suhde on 1 litra vettä / 100 g pastaa / 1 rkl suolaa. Keitän pastan tosin aina 5 l kattilassa.
Siivuta salami ”tulitikuiksi”. Laita pasta kiehumaan.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Lisää salamisiivut ja anna niiden lämmetä pari kolme minuuttia, että niiden rasva alkaa liki sulaa. Lisää tomaatit ja puoli tölkkiä vettä. Lisää yrtit, 1 tl sokeria, hiukan mustapippuria ja suolaa. Kiehauta ja anna poreilla hiljaa pari minuuttia. Lisää pavut ja sekoita. Maista ja mausta.
Kun pasta on al dente, valuta se, mutta ota kupillinen keitinvettä talteen. Sekoita pasta kastikkeeseen kunnolla. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä. Annostele lautasille ja ripottele pinnalle parmesaania.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.