Mitä voinmakuiset popcornit todellisuudessa ovat? Et ehkä enää osta, kun saat tietää

popcorn
Voinmakuiset popcornit ovat monen herkkua, mutta niillä ei todellisuudessa ole mitään tekemistä aidon voin kanssa. Shutterstock

Jos haluat popcorneihisi aitoa voin makua, kannattaa suosiolla valmistaa ne itse. 

Oletko joskus ripotellut ”voinmakua” popcornien päälle suoraan purkista – siis sitä keltaista jauhetta? Ei varmaan tule yllätyksenä, että tuotteella ei ole mitään tekemistä oikean voin kanssa.

Voinmaku saadaan aikaan aromeilla

Kaupoissa ja elokuvateatterissa myytävät popcornmausteet ovat useimmiten todellisia suola- ja lisäainepommeja. Esimerkiksi voinmakuinen mauste sisältää merkistä riippuen lähinnä sokeria, suolaa ja aromeita. Jauheen väri voidaan saada aikaan esimerkiksi maustekurkumalla.

Suomalaisvalmisteinen voinmakuinen mauste sisältää: Glukoosia, maltodekstriinia (maissi), aromeita (voi), suolaa 5,2%, uutteeita (kurkuma), E551 (piidioksidi eli paakkuuntumisenestoaine ja kiillotusaine)

Amerikkalaisvalmisteinen voinmakuinen mauste sisältää:
Osittain hydrattua soijaöljyä, suolaa, beetakaroteenia, Tertiaarista butyylihydrokinonia (synteettinen säilöntäaine), polydimetyylisiloksaania (silikoni-pohjainen kemiallinen kemikaali, joka estää vaahtoamisen) sekä voiaromia.

Tuotteilla ei siis ole mitään tekemistä aidon voin kanssa, kuten jo nimestäkin voi toki päätellä. Voinmakuinen ei ole voita.

Sama pätee mikropopcorneihin. Tältä näyttää voinmakuisten mikropoppareiden ainesosaluettelo:

Voinmakuiset mikropopcornit:

Maissinjyvät (76,4%), palmuöljy, suola, luontainen aromi, hapettumisenestoaine (rosmariiniuute).

Tee kotona maukkaita popcorneja

Unohda valmiit mikropopparit! Kokeile popcornien valmistamista kotona kattilassa. 

1. Laita kattilaan lämpenemään noin kolme ruokalusikallista öljyä - esimerkiksi rypsiöljy kestää hyvin kuumentamisen. Tässä vaiheessa öljyn joukkoon kannattaa lisätä muutama testijyvä ennen kuin kattilan kansi suljetaan.

VINKKI: Jos haluat aitoa voin makua poppareiden, valmista ne ruskistetussa voissa!

2. Jyvien poksahtaessa voidaan olla varmoja siitä, että öljyn lämpötila on oikea. Ota kattila pois liedeltä ja lisää öljyn joukkoon noin desilitra popcornin jyviä ja sulje kansi.

3. Nosta kattila takaisin liedelle kun jyvät alkavat poksahdella ja heiluttele kevyesti kattilaa liedellä. Älä ota kantta pois.

4. Kun poksahtelut hidastuvat, ota kattila pois levyltä.

5. Herkuttele!

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja