Miksi pullon pohjassa on kuoppa? Vastaus voi yllättää

olut
Olutpullon pohjassa olevalle kuopalle on hyvin perusteltu syy. Shutterstock

Makuja.fi otti selvää, minkä vuoksi pullojen pohjat ovat koveria.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi pullojen pohjat eivät ole suoria, kuten esimerkiksi juomalasien pohjat? Makuja.fi kysyi asiaa Sinebrychoffin viestintäjohtajalta, Timo Mikkolalta.

Suorapohjainen pullo kaatuu helposti

Mikkola kertoo, että pullojen ja tölkkien kovera pohja selittyy useammalla syyllä. Päällimmäinen näistä on se, että suorapohjainen pullo kaatuu huomattavasti koverapohjaista helpommin.

– Jos pohja olisi aivan suora, pienikin murunen pullon tai tölkin alla kallistaisi tai kaataisi pullon, Mikkola kertoo.

Kulku tuotantolinjalla helpottuu

Toinen syy siihen, miksi pullot ja tölkit eivät ole tasapohjaisia on se, että niiden käsitteleminen tuotantolinjalla helpottuu.

– Tekemällä pohjasta koveran, on saatu aikaan ohut kehä pohjaan, jolloin kitka on pienempi pullojen kulkiessa tuotannossa kuljettimia pitkin. Myöskään kuluminen ja naarmut eivät näy niin herkästi pohjarenkaassa, kuin suorassa pohjassa, Mikkola toteaa.

Paineensietokyky paranee

Kenties tärkein syy siihen, miksi pullojen ja tölkkien pohjat eivät ole suoria on se, että kovera pohja vahvistaa niitä kestämään painetta. Hiilihapollisten juomien pakkaamisessa on oleellista, että pullon tai tölkin pohjassa on kuoppa, sillä se parantaa merkittävästi sitä, kuinka paljon pullo tai tölkki kestää painetta.

– Jos vaikkapa alumiinitölkissä olisi suora pohja, tulisi siitä kupera pallo heti, kun tölkki paineistettaisiin. Sama ilmiö tapahtuu muovi- ja lasipulloissakin, vaikkei sitä silmällä näekään, ennen kuin pullo lopulta hajoaa, Mikkola kertoo.

Missä suomalaiset juovat eniten olutta? Katso video:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja