Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi kaikissa kaupan lihapaketeissa ei ole parasta ennen -merkintää?

Naudanliha jatkaa raakakypsymystä vakuumipaketissa.
Naudanliha jatkaa raakakypsymystä vakuumipaketissa.Shutterstock
Julkaistu 27.11.2015 14:50

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Monet saattavat ihmetellä, miksi moniin suuriin lihapaketteihin ei ole merkitty parasta ennen -päiväystä. Tämän vuoksi usein onkin epäselvää, kuinka kauan liha pysyy syöntikelpoisena.

Päiväysmerkintä saattaa olla monelle tärkeä asia tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Isojen naudanlihapalojen kohdalla parasta ennen -päiväystä ei kuitenkaan aina ole merkitty.

Avaamaton liha säilyy pitkään

HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan naudanlihan säilyvyys riippuu säilytysolosuhteista. Yleisohjeena on, että liha on avaamattomana syöntikelpoisena kaupan säilytyslämpötilassa noin kuukauden ajan. Tämä ei kuitenkaan ole yksiselitteistä.

– Liha-asiantuntijat saattavat mureuttaa lihaa kuukausiakin, Järvinen kertoo.

Kotioloissa liha säilyy jääkaapin lihalokerossa samalla tavalla kuin kaupassakin. Lämpimämmässä jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Kyseessä vakiintunut tapa

Järvisen mukaan naudanliha jatkaa raakakypsymistä kaupassa, jolloin siitä tulee mureampaa. Merkinnän pois jättämisestä on hänen mukaansa tullut vakiintunut myyntitapa.

Pakkauspäivästä voi päätellä kuinka kauan liha on raakakypsynyt. Avatessaan lihan vakuumipakkauksesta, huomaa helposti hajusta ja väristä, onko liha vielä syöntikelpoista. Lihan tulee haista hieman happamalle. Pilaantuneen lihan hajun erottaa helposti. Värin kuuluu olla punainen tai tummanpunainen – ei harmaa.

Lisää aiheesta:

Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavatJos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, toimi näin!Totuus jauhelihasta voi yllättää: Kauanko kaupasta ostettu liha oikeasti säilyy kotona? Totuus jauhelihasta saattaa yllättää: Kauanko kaupasta ostettu liha oikeasti säilyy kotona? Tiesitkö? Kaupan kalleimmat naudanlihat voivat olla monia viikkoja vanhoja
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • ke08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos