Miksi kaikissa kaupan lihapaketeissa ei ole parasta ennen -merkintää?

Paisti
Naudanliha jatkaa raakakypsymystä vakuumipaketissa. Shutterstock

Monet saattavat ihmetellä, miksi moniin suuriin lihapaketteihin ei ole merkitty parasta ennen -päiväystä. Tämän vuoksi usein onkin epäselvää, kuinka kauan liha pysyy syöntikelpoisena.

Päiväysmerkintä saattaa olla monelle tärkeä asia tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Isojen naudanlihapalojen kohdalla parasta ennen -päiväystä ei kuitenkaan aina ole merkitty.

Avaamaton liha säilyy pitkään

HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan naudanlihan säilyvyys riippuu säilytysolosuhteista. Yleisohjeena on, että liha on avaamattomana syöntikelpoisena kaupan säilytyslämpötilassa noin kuukauden ajan. Tämä ei kuitenkaan ole yksiselitteistä.

– Liha-asiantuntijat saattavat mureuttaa lihaa kuukausiakin, Järvinen kertoo.

Kotioloissa liha säilyy jääkaapin lihalokerossa samalla tavalla kuin kaupassakin. Lämpimämmässä jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Kyseessä vakiintunut tapa

Järvisen mukaan naudanliha jatkaa raakakypsymistä kaupassa, jolloin siitä tulee mureampaa. Merkinnän pois jättämisestä on hänen mukaansa tullut vakiintunut myyntitapa.

Pakkauspäivästä voi päätellä kuinka kauan liha on raakakypsynyt. Avatessaan lihan vakuumipakkauksesta, huomaa helposti hajusta ja väristä, onko liha vielä syöntikelpoista. Lihan tulee haista hieman happamalle. Pilaantuneen lihan hajun erottaa helposti. Värin kuuluu olla punainen tai tummanpunainen – ei harmaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja