Miksi kaikissa kaupan lihapaketeissa ei ole parasta ennen -merkintää?
Monet saattavat ihmetellä, miksi moniin suuriin lihapaketteihin ei ole merkitty parasta ennen -päiväystä. Tämän vuoksi usein onkin epäselvää, kuinka kauan liha pysyy syöntikelpoisena.
Päiväysmerkintä saattaa olla monelle tärkeä asia tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Isojen naudanlihapalojen kohdalla parasta ennen -päiväystä ei kuitenkaan aina ole merkitty.
Avaamaton liha säilyy pitkään
HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan naudanlihan säilyvyys riippuu säilytysolosuhteista. Yleisohjeena on, että liha on avaamattomana syöntikelpoisena kaupan säilytyslämpötilassa noin kuukauden ajan. Tämä ei kuitenkaan ole yksiselitteistä.
– Liha-asiantuntijat saattavat mureuttaa lihaa kuukausiakin, Järvinen kertoo.
Kotioloissa liha säilyy jääkaapin lihalokerossa samalla tavalla kuin kaupassakin. Lämpimämmässä jääkaapissa noin kaksi viikkoa.
Kyseessä vakiintunut tapa
Järvisen mukaan naudanliha jatkaa raakakypsymistä kaupassa, jolloin siitä tulee mureampaa. Merkinnän pois jättämisestä on hänen mukaansa tullut vakiintunut myyntitapa.
Pakkauspäivästä voi päätellä kuinka kauan liha on raakakypsynyt. Avatessaan lihan vakuumipakkauksesta, huomaa helposti hajusta ja väristä, onko liha vielä syöntikelpoista. Lihan tulee haista hieman happamalle. Pilaantuneen lihan hajun erottaa helposti. Värin kuuluu olla punainen tai tummanpunainen – ei harmaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan