Maukkaan mehevä joululimppu
Tämä limppu kuuluu meillä olennaisena osana joulun perinteisiin. Se on peräisin vaimon kokkikouluajoilta, mutta omin sen välittömästi ja olen leiponut sen sittemmin liki jokaiseen joulupöytään.
Valmistus on yksinkertaista. Sekoitetaan ainekset keskenään, annetaan kohota ja laitetaan uuniin. Leipä on herkullista tuoreena, mutta vieläkin parempaa seuraavana päivänä, kun maut ovat tasoittuneet ja syventyneet. Taikinasta riittää useampaan pienempään leipään, joista saa loistavia tuliaisia. Tai sitten yhteen suureen joulupöydän kunkkuun. Toimii niin yksin voin kanssa kuin kinkun ja joulukalojen kera. Siihen voi tulla himo.
Tämä on ollut hittituote jokaisen maistajan kohdalla!
Joululimppu
1 l appelsiinimehua
3 dl ruisjauhoja
3 dl ruisleseitä
3 dl kaljamallasta
3 dl tummaa siirappia
1 kg vehnäjauhoja (13-14 dl)
2 palaa tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa
Sekoita ainekset yhteen ja anna kohota 1,5 h. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele leipävuoat ja kaada taikinaa hitusen yli puolenvälin (se kohoaa uunissa). Paista 1,5 h. Voit voidella taikinaa tunnin kohdalla siirappivedellä, jos jaksat/muistat. Hyvää tulee ilmankin. Testaa leivän kypsyyttä loppuvaiheissa tökkäämällä keskelle hammastikulla. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, on leipä valmis.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti