Mainos

Maksatko tyhjästä? Makuja.fi testasi: Näin tarkkoja ruokakauppojen vaa'at ovat

Kuinka tarkkoja suomalaisten ruokakauppojen vaa'at ovat? Makuja.fi otti selvää.

Keski-Suomen Kuluttajat ry:n puheenjohtaja Mika Kelander kertoi vastikään Ilta-Sanomille, että kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla olevien vaakojen tarkkuus saattaa heittää jopa yli sata grammaa. Makuja. fi otti selvää, kuinka paljon yksi ja sama tuote painaa kymmenessä helsinkiläisessä ruokakaupassa.

Pieni heitto painossa ei ole epätavallinen

Toimitus punnitsi kymmenen helsinkiläisen ruokakaupan hedelmä- ja vihannesvaa'alla saman iPhone 5 -puhelimen. Selvisi, että joka kaupassa sama puhelin ei vaa'an mukaan ollut samanpainoinen.

Kymmenestä kaupasta kahdeksassa puhelin painoi 114 grammaa. Testiin valituista kaupoista kahdessa vaaka kipusi gramman tätä korkeammalle: kaksi vaakaa ilmoitti puhelimen painoksi 115 grammaa.

Satunnaisotannalla Helsingissä teetetyssä testissä suuria eroja vaakalukemien kohdalla ei kuitenkaan havaittu. On myös mahdollista, että vaakakohun seurauksena ruokakaupat ovat kiinnittäneet erityishuomiota vaakojensa kalibrointiin.

Testaaja painoi jokaisella punnitsemiskerralla vaakanumeroa yksi. Vaakanumeroille merkityt tuotteet vaihtelevat kaupoittain – mutta paino ei tietenkään saisi vaihdella.

Näin paljon iPhone 5 -puhelin painoi helsinkiläisten ruokakauppojen vaakojen mukaan:


Stockmann Itis: 114g
Prisma Itäkeskus: 114g
Siwa Franzeninkatu: 114g
Siwa, Siilitie 6: 114g
Alepa Erätori: 115g
Alepa Helsinginkatu: 115g
S-Market Vallila: 114g
S-Market Hitsaajankatu: 114g
K-Market Lounasasema: 114g
K-Supermarket Hertta: 114g

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja