Maistuisiko heinäsirkka? – hyönteisistä saattaa tulla tavallista kotiruokaa

Taiteiden yö 5
Hyönteisruokaa myynnissä Helsinki Night Market -tapahtumassa elokuussa 2015. Lehtikuva

Hyönteisjauhosta tehdyt proteiinipullat voivat olla tulevaisuudessa tavallista kotiruokaa.

Hyönteisiä pidetään hyvin ympäristöystävällisenä proteiininlähteenä. Maailmalla syödään esimerkiksi paahdettuja toukkia ja heinäsirkkoja, ja Suomessa hyönteisruokaa on jo maisteltu esimerkiksi ravintola-alan tapahtumissa.

Alalle on syntynyt uusia yrityksiä, esimerkiksi hyönteistaloutta kehittävä Finsect. Helsingin yliopistossa taas toimii FlyHigh-ohjelma, jossa selvitetään hyönteisten massatuotannon haasteita yhdessä yritysten kanssa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisissä on potentiaalia elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri lajien turvallisuus pitää ensin varmistaa. Yhdenkään hyönteisen turvallisuutta ei toistaiseksi ole arvioitu uuselintarvikeasetuksen vaatimusten mukaisesti, joten periaatteessa hyönteisruoka on Suomessa laitonta.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA valmistelee parhaillaan raporttia aiheesta.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!