Maistuisiko heinäsirkka? – hyönteisistä saattaa tulla tavallista kotiruokaa
Hyönteisjauhosta tehdyt proteiinipullat voivat olla tulevaisuudessa tavallista kotiruokaa.
Hyönteisiä pidetään hyvin ympäristöystävällisenä proteiininlähteenä. Maailmalla syödään esimerkiksi paahdettuja toukkia ja heinäsirkkoja, ja Suomessa hyönteisruokaa on jo maisteltu esimerkiksi ravintola-alan tapahtumissa.
Alalle on syntynyt uusia yrityksiä, esimerkiksi hyönteistaloutta kehittävä Finsect. Helsingin yliopistossa taas toimii FlyHigh-ohjelma, jossa selvitetään hyönteisten massatuotannon haasteita yhdessä yritysten kanssa.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisissä on potentiaalia elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri lajien turvallisuus pitää ensin varmistaa. Yhdenkään hyönteisen turvallisuutta ei toistaiseksi ole arvioitu uuselintarvikeasetuksen vaatimusten mukaisesti, joten periaatteessa hyönteisruoka on Suomessa laitonta.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA valmistelee parhaillaan raporttia aiheesta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan