Lusikallinen voita kahvikupilliseen – näin asiantuntija kommentoi kahvitrendiä

Makuja.fi otti selvää, onko voin lisääminen kahviin epäterveellistä. Shutterstock

Viimeisin kahvivillitys on voin lisääminen kahviin. Makuja.fi otti selvää, millaisia vaikutuksia voin nauttimisella kahvin joukossa voi olla terveyteen.

Maailmalla villitsevä bulletproof-kahvitrendi viittaa kahviin, johon lisätään sokerin tai maidon sijaan poikkeuksellisesti voita ja kookosöljyä. Makuja.fi haastatteli ravitsemusvalmentaja Satu Jyväkorpea, joka kertoi, kannattaako aamukahviin todella lisätä teelusikallinen rasvaa.

Voi sisältää huonoja rasvoja

Jyväkorpi muistuttaa, että voi sisältää paljon tyydyttyneitä rasvoja. Pienet määrät tyydyttyneitä eivät kuitenkaan romuta kenenkään terveellistä ruokavaliota.

– Voissa on paljon tyydyttyneitä eli huonoja rasvoja, mutta ruokavalioasioista puhuttaessa on aina kiinnitettävä huomiota kokonaisuuteen, Jyväkorpi toteaa.

– Ravitsemuksellisesti muutamalla kupillisella voilla maustettua kahvia ei ole hirveästi merkitystä, jos muuten syö hyvin ja syö hyviäkin rasvoja esimerkiksi pähkinöistä ja kalasta, Jyväkorpi toteaa.

Kohtuus on syytä ottaa huomioon myös tässä asiassa. Jos kahvikupillisia tulee päivän aikana nautittua lukuisia, kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota siihen, millä kahvinsa maustaa.

– Voita ei kannata tietenkään juoda desilitrakaupalla, Jyväkorpi jatkaa.

Kahvinsa voin kanssa nauttivat ovat hehkuttaneet sitä, että rasvan lisääminen kahviin on antanut kovasti lisäenergiaa. Väitteiden mukaan voilla maustettu kahvi voi pitää yllä kylläisyyden tunnetta jopa kuusi tuntia. Jyväkorpi kertoo, että tällaisten väitteiden tueksi tarvitaan parempaa tieteellistä näyttöä.

Sopiva määrä kahvia

Nykytutkimuksen valossa voidaan sanoa, että kahvinjuonti ei ole erityisen epäterveellinen tapa, vaikka joskus näinkin on uskottu. Kuinka kahvikupillinen tulisi sitten nauttia, jotta sumppi olisi mahdollisimman terveellistä?

– Sokeria kannattaa välttää, Jyväkorpi vinkkaa.

Myös kohtuus on tärkeää ottaa huomioon siinä, kuinka paljon kahvia tulee nautittua päivän aikana.

– Aivoterveyden kannalta seurantatutkimuksissa sopiva määrä on ollut 3–5 kupillista päivässä, Jyväkorpi kertoo.

LUE MYÖS:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!