Samppanja on lunastanut asemansa arvostettuna luksusjuomana. Tiesitkö, että tästä ranskalaisesta kuplivasta viinistä löytyy vaihtoehtoja moneen makuun?
Ranskassa Champagnen viinialueella tuotettava samppanja tunnetaan ympäri maailmaa. Alun perin kuplattomasta punaviinistä on muodostunut tuote, jota pidetään yhtenä maailman parhaista juomista. Ei olekaan ihme, että samppanjapullon hinta saattaa olla jopa satoja euroja.
Samppanjassa, kuten muissakin viineissä, on paljon eroja. Opi erottamaan samppanjat asiantuntija Jukka ”Samppanja” Sinivirran luokittelun avulla.
Vakiosamppanja
Vakiosamppanja on lähes jokaisen samppanjatalon tärkein tuote, jonka osuus koko tuotannosta on usein yli 80 prosenttia. Sana vakio ei tarkoita tässä yhteydessä mitään perusjuomaa, vaan sitä, että samppanjan valmistajan tulee tuottaa vuodesta toiseen saman makuisena pysyvää samppanjaa laadusta tinkimättä.
Tämä samppanjatyyppi on aina kuivaa. Vakiosamppanjalla ei kuitenkaan ole vakioreseptiä, vaan rypälelajikkeiden sekoitukset vaihtuvat valmistajasta riippuen.
Vuosikertasamppanja
Vuosikertasamppanjaa valmistetaan vain erityisen hyvinä satovuosina ja ainoastaan etiketissä mainitun satokauden rypäleistä. Vuosikertasamppanjan tuoksu on vakiosamppanjaan verrattuna runsaampi ja syvempi. Itse maku on voimakkaampi ja täydempi.



