Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Luksusjuomassa on eroja – tunnista samppanjatyypit

Samppanja on usein kuivaa.
Samppanja on usein kuivaa.Shutterstock
Julkaistu 17.10.2015 17:56

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Samppanja on lunastanut asemansa arvostettuna luksusjuomana. Tiesitkö, että tästä ranskalaisesta kuplivasta viinistä löytyy vaihtoehtoja moneen makuun?

Ranskassa Champagnen viinialueella tuotettava samppanja tunnetaan ympäri maailmaa. Alun perin kuplattomasta punaviinistä on muodostunut tuote, jota pidetään yhtenä maailman parhaista juomista. Ei olekaan ihme, että samppanjapullon hinta saattaa olla jopa satoja euroja.

Samppanjassa, kuten muissakin viineissä, on paljon eroja. Opi erottamaan samppanjat asiantuntija Jukka ”Samppanja” Sinivirran luokittelun avulla.

Vakiosamppanja

Vakiosamppanja on lähes jokaisen samppanjatalon tärkein tuote, jonka osuus koko tuotannosta on usein yli 80 prosenttia. Sana vakio ei tarkoita tässä yhteydessä mitään perusjuomaa, vaan sitä, että samppanjan valmistajan tulee tuottaa vuodesta toiseen saman makuisena pysyvää samppanjaa laadusta tinkimättä.

Tämä samppanjatyyppi on aina kuivaa. Vakiosamppanjalla ei kuitenkaan ole vakioreseptiä, vaan rypälelajikkeiden sekoitukset vaihtuvat valmistajasta riippuen.

Vuosikertasamppanja

Vuosikertasamppanjaa valmistetaan vain erityisen hyvinä satovuosina ja ainoastaan etiketissä mainitun satokauden rypäleistä. Vuosikertasamppanjan tuoksu on vakiosamppanjaan verrattuna runsaampi ja syvempi. Itse maku on voimakkaampi ja täydempi.

Luksussamppanja

Moët
Moët & Chandon on yksi tunnetuista samppanjamerkeistä.Lehtikuva

Luksussamppanjan voidaan sanoa olevan viinintekijän taidenäyte siitä, miten hyvää samppanjaa hän pystyy tuottamaan. Näitä viinejä valmistetaan vain erinomaisten vuosikertojen viineistä. Tämän samppanjan valmistamiseen käytetään kalleimpia rypäleitä ja niissä on yleensä vuosikertamerkintä.

Luksussamppanjan pullokypsytys voi kestää jopa vuosikymmenen. Luksussamppanjan hinta on usein jopa kolminkertainen verrattuna saman talon vakiosamppanjaan. Luksussamppanjaa pidetään lajinsa huippuna.

Myöhään korkitettu samppanja

Samppanjaa voidaan kypsyttää hiivasakan kanssa hyvin pitkiä aikoja, pitkälti yli vuosikymmenen verran. Tämä antaa samppanjalle voimakkaan tuoksun ja persoonallisen maun. Merkintänä tällaisessa samppanjassa käytetään R.D. tai D.T.

Täysin sokeriton samppanja

Hyvin kuivien samppanjoiden ystävät pitävät usein myös samppanjasta, johon ei ole korkinvaihdon yhteydessä lisätty sokeria lainkaan. Käytettyjen rypäleiden laatu nousee tämän samppanjan kohdalla erittäin tärkeäksi, sillä sokerilla voidaan peittää viinissä olevia pieniä makuongelmia.

Merkintänä sokerittomasta samppanjasta käytetään Ultra Brut, Brut Sauvage, Extra Brut, Brut Zéro, Sans Sucre tai Sans Liqueur.

Rosé-samppanja

Rosé-samppanja valmistetaan lisäämällä viimeisessä sekoitusvaiheessa valkoiseen samppanjaan 4–20 prosenttia punaviiniä. Punaviininä käytetään aina Champagnen alueen viiniä. Ranskassa sekoitettua rosé-samppanjaa on lupa valmistaa ainoastaan samppanja-alueella.

viinialueAito samppanja tulee Champagnen viinialueelta Ranskasta.Shutterstock

Rubiininpunainen samppanja

Hyvin tumman punaiset rosé-samppanjat, jotka tunnistaa sanasta Rubis tai Intense, poikkeavat muista rosé-samppanjoista. Rubis-tyylisissä samppanjoissa on voimakas punaviinimäinen tuoksu ja maku tanniinisempi.

Blanc de Blancs

Tarkoittaa suomeksi valkoisten valkoista samppanjaa, joka ei poikkea ulkonäöllisesti juurikaan perinteisestä samppanjasta. Se valmistetaan kuitenkin aina valkoisista Chardonnay-rypäleistä puristetusta mehusta. Blanc de Blancs on tyypillisesti kevyempi maultaan.

Blanc de Noirs

Eli mustien valkoinen tarkoittaa valkoista samppanjaa, joka on valmistettu ainoastaan tummista rypäleistä puristetusta mehusta. Rypäleet ovat usein Pinot Noiria tai Pinot Meunieria.

Tämä samppanja on harvinaisempi kuin Blanc de Blancs, eikä tyyppiä edes aina mainita etiketissä. Blanc de Noirsin tuoksu on vahvempi kuin Blanc de Blancissa.

Tummia rypäleitäBlanc de Noirs -samppanjan valmistamiseen käytetään tummien rypäleiden mehua.Colourbox

Makea samppanja

Lähes jokaisen samppanjapullon etiketissä oleva teksti Brut, kertoo samppanjan olevan kuivaa. Makeaa tarkoittavista merkinnöistä sec, demi-sec tai doux onkin tullut melko harvinainen näky pullojen kyljessä.

Samppanjasta saadaan makeaa lisäämällä korkin vaihdossa viiniin annos ruokosokeria. Makeat samppanjat ovat hyvä vaihtoehto samppanjan kuivaan makuun tottumattomalle, mutta monet samppanjan ystävät vierastavat makeita samppanjoita.

Iäkäs samppanja

Oikein varastoituna samppanja säilyy hyvin. Iän myötä sen luonne kuitenkin muuttuu niin paljon, että on perusteltua puhua iäkkäistä samppanjoista omana tyyppinään. Samppanjan väri ja tuoksu muuttuvat ajan kuluessa. Maun voidaan sanoa pyöristyvän ja muuttuvan monikerroksiseksi.

Viimeistään noin kahdenkymmenen vuoden paikkeilla samppanja alkaa olla iäkäs.

Lähde: Jukka Sinivirta, Samppanja – Kuplien kuningatar, readme.fi-kustannus

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?Mitä kuohuviiniä vapuksi? Tämä "samppanjan ystävien arkiviini" on ainakin varma valinta – nappaa juomasuositukset!Cava, prosecco vai samppanja? Suomalainen viiniasiantuntija neuvoo juhlajuoman valinnassa: "Ei kannata hirveästi kiinnittää huomiota siihen..."Säästätkö samppanjapulloa tärkeää tilaisuutta varten? Ei kannattaisi: "Jos samppanjan tuottaja tietäisi..."Mitä kryptiset merkinnät samppanjapullon kyljessä oikein tarkoittavat ja tarvitseeko niistä välittää? Asiantuntija vastaaMaailman kalleimmat samppanjat listattiin – kuka maksaa yli miljoonan pullosta kuohuvaa?
KuohuviiniViinitViinivinkitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kuohuviini
  • 21.6.09:46
    Viinit

    Olet ehkä kuullut kuohuviinien Magnum-pullosta, mutta tiesitkö Jeroboamista ja Mathusalemista?

  • 16.4.14:00
    Viinit

    Vuoden paras kuohuviini on valittu – hinta-laatusuhdetta kehutaan

  • 31.12.202409:42
    Viinit

    Älä haksahda netissä jaettuun kuohuviinikikkaan: "Ihan diibadaabaa"

  • 01.11.202417:31
    Viinit

    Muista kiertokikka, kun avaat kuohuviinipullon!

  • 25.07.202413:38
    Mitä ihmettä?

    Itämeren pohjasta löytyi hylky täynnä samppanjaa – katso kuvat