Lisa luopui kofeiinista viikoksi: Hämmästyttävät vaikutukset

kahvi (2)
Liialliset kofeiinimäärät ovat haitallisia. imago/RelaXimages/ All Over Press

Miten käy, kun kahviaddikti luopuu kaikesta kofeiinista kylmiltään kokonaiseksi viikoksi? Lisa Peterson kertoo kokemuksestaan Popsugar-sivustolla.

Lisa Peterson halusi kokeilla kofeiinitonta elämää, koska hän koki kahvin kittaamisen yhdeksi sivujuonteeksi muutoinkin epäterveelliseksi muuttuneissa, rapakuntoon vieneissä elämäntavoissa. Kofeiinin jättäminen tuntui helpoimmalta keinolta ottaa ensimmäinen askel terveellisempään suuntaan.

Lisa jätti kaikki kofeiinia sisältävät tuotteet viikoksi. Ensimmäiset kaksi päivää päänsärkyineen olivat pahimmat. Kuitenkin jo kolmantena päivänä alkoi omissa ajattelutavoissa ja kehossa näkyä sellaisia muutoksia, joiden ansiosta kokeilu kannatti – tutustu näihin neljään käänteeseen alla.  

Kokeilu ei jatkunut hamaan ikuisuuteen, sillä Lisan mielestä kuppi kahvia on edelleen mainio tapa aloittaa päivä. Tästä eteenpäin hän aikoo kuitenkin suhtautua kofeiiniin palkintona, ei välttämättömänä selviytymistarvikkeena.

Aamiainen teki paluun

Kun Lisa oli lopettanut liikunnan harrastamisen aamuisin, hän oli huomaamattaan myös vaihtanut ravitsevan aamiaisen pelkkään kahviin. Kokeilun aikana hän palasi entiseen tapaansa syödä aamupalaksi hedelmiä ja leipää tai kaurapuuroa. Koska nälkäkuolema ei enää uhannutkaan lounasaikaan, Lisa huomasi tekevänsä terveellisimpiä valintoja myös lounaspöydässä.

Mieli rauhoittui

Lisan mielestä hänestä oli iän myötä tullut yhä taipuvaisempi ahdistumaan. Hän ei ollut kuitenkaan aikaisemmin aavistanut, kuinka paljon kofeiini pahensi näitä tuntemuksia. Kahden ensimmäisen päivän jälkeen Lisa huomasi nukahtavansa nopeammin ja olevansa päivän mittaan vähemmän hermostunut silloinkin, kun kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan. Pelkästään tämä teki kokeilusta hänen mielestään kannattavan.

Turvotus väheni huomattavasti

Monissa kofeiinia sisältävissä juomissa on myös sokeria tai makeutusaineita, jotka voivat aiheuttaa turvotusta. Kun Lisa vaihtoi kevytlimut, mehut ja makeutetut kahvit hiilihapotettuun tai sitruunalla maustettuun veteen, tutuksi tullut iltapäiväturvotus olikin lähes tiessään. Lisa myöntää, ettei hän pidä terveellisistä vaihtoehdoista yhtä paljon kuin tutuista limuista ja mehuista, mutta on silti kivempi saada vedettyä vetoketju kiinni taistelematta kuin istua koko päivä työpisteellä epämukavan pöhöttyneenä.

Sokerihimo katosi

Lisa tajusi, että ilmeisesti jopa nestemäisessä muodossa nautitut makeutusaineet, joita joissakin hänen kuluttamissaan kofeiinipitoisissa juomissa oli, pitivät yllä hänen himoaan sokerisiin ruokiin. Kofeiinivapaan viikon lopussa hän ei enää suolaisen syömisen jälkeen himoinnut suuhun makeaa. Itse asiassa hän jopa sai itsensä kiinni kuvailemasta välipalaa ”liian makeaksi”, mitä ei ollut tapahtunut koskaan aikaisemmin.

Lähde: Popsugar.com

Pelasta pohjaanpalanut kahvipannu


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja