Liki 30 vuotta Lapin Kultaa valmistanut työntekijä muistelee: Legendaarinen mainoskuva jäänyt suomalaisten mieleen

olut,-kylmä, mökki-juhannus
Olut on monen suomalaisen suosikkijuoma. Shutterstock

Jo 1960-luvulla nykyisenkaltaisen olomuodon ja imagon saanut suomalaisolut, Lapin Kulta herättää suomalaisissa paljon muistoja.

Makuja.fi vieraili Hartwallin tehtaalla Lahdessa tutustumassa siihen, kuinka suomalaista olutta valmistetaan. Selvisi, että paikan päällä työskentelee Anna-Kaisa Vehviläinen, joka on omistanut käytännössä koko työuransa oluelle. Vuosien varrelta mieleen on jäänyt paljon muistoja suomalaisen olutkulttuurin muutoksesta.

Tätä nykyä prosessiasiantuntijana toimivalla Vehviläisellä on paljon muistoja erityisesti Lapin Kulta -oluesta vuosien takaa. Syy tähän on se, että hän on työskennellyt juoman parissa useamman vuosikymmenen ajan.

– 29 vuotta tein Torniossa Lapin Kultaa, Vehviläinen kertoo.

Iltarusko yhdistettiin suomalaiseen olueen

Ensimmäisenä Vehviläisen mieleen ovat jääneet mainoskuvat, joilla Lapin Kultaa aikanaan markkinointiin. Kuvissa näkyi tuolloin vahvasti suomalainen sielunmaisema: iltarusko.

– Iltarusko on kuva, joka on vuodesta toiseen sai palkintoja parhaasta mainoksesta, Vehviläinen toteaa.

Vielä tänäkin päivänä Vehviläinen on kuullut useaan otteeseen viittauksia, jotka kertovat siitä, että palkittu mainoskuva kuvasti hyvin suomalaista sielunmaisemaa.

– Vielä nykyäänkin lentokoneessa ihmiset yhdistävät maiseman Lapin Kultaan. Lapin Kullan iltarusko on  jäänyt ihmisten mieleen, hän jatkaa.

Juoma puski suomalaisten suosioon

Tätä nykyä markkinoilla on valtavasti erilaisia oluita suomalaisista ulkomaisiin. Etenkin pienpanimoiden tuotteet ovat tällä hetkellä erityisen trendikkäitä. Aikoinaan Lapin Kulta lunasti hetkessä aseman erityisen suosittuna juomana, ja sen menekki lähti kasvuun hurjalla tahdilla.

– Lapin Kullan kasvu oli tosi huimaa, sillä se lähti aikoinaan aika pienestä, Vehviläinen toteaa.

– Kun aloitimme, niin teimme noin 30 miljoonaa litraa. Maksimivuotena Lapin Kultaa tehtiinkin jo 190 miljoonaa litraa. Se oli tosi hurjaa! Vehviläinen muistelee.

Vuosikymmeniä sitten tarjolla olleista olutvaihtoehdoista monelle Lapin Kulta oli selvä ykkönen.

 – Sitä pidettiin sellaisena helposti juotavana raikkaana oluena – ja sellaista se olikin. Silloin Lapin Kullan suosio oli ihan huimaa, Vehviläinen kertoo.

Kuinka olutpullon saa auki ilman korkinavaajaa? Katso video!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja