”Lihaksia ei tehdä juomilla, vaan treenillä” – teolliset proteiinijuomat turhia?

proteiinijuoma,-palautusjuoma
Ravitsemusterapeutin mukaan proteiinijuomat sopivat pääasiassa vain ammattiurheilijoille. Shutterstock

Nykyään on hyvin trendikästä kävellä proteiinijuoma kädessä lähestulkoon paikassa kuin paikassa, mutta onko näitä juomista todella mitään hyötyä? Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä kertoo Makuja.fi:n lukijoille.

Terveelliset elämäntavat ja salilla käyminen ovat suomalaisten suosiossa. Useimpien kädessä heiluu proteiinijuomia, mutta ovatko nämä juomat todella tarpeellisia? Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsän mukaan proteiinijuomat ovat suositeltavissa ainoastaan optimoidusti treenaaville urheilijoille. Muutoin urheilullista elämäntapaa noudattavien henkilöiden ei tarvitse juoda näitä proteiinijuomia.

– Proteiinia saadaan monista ruoka-aineista, joten kenenkään ei ole pakko juoda näitä teollisesti kehitettyjä juomia, Kiviranta-Mölsä kertoo.

– Tavisten kannattaa keskittyä siihen, että he hiovat ruokavalion muutoin kuntoon. Heillä ei luultavasti ole ihan viiden minuutin päälle, saavatko he sen proteiinin heti.

”Niillä juomilla ei tehdä lihaksia, vaan treenillä”

Kiviranta-Mölsän mielestä harrastelijatreenaajat saavat takuulla tarpeeksi proteiineja oikeasta ravinnosta. Ravitsemusterapeutin mielestä harrastelijaurheilijat nauttivat näitä palautusjuomia aivan liikaa.

– Suomessa näiden proteiinijuomien lipittely on mennyt hieman yli. Jos esimerkiksi käy salilla pari kertaa viikossa, niin proteiinijuomien juominen ei ole kovinkaan tarpeellista.

– Proteiinijuomat ovat siinä tapauksessa melko käteviä, jos esimerkiksi kotimatka on pitkä ja ruoanlaitto on kotona vielä aloittamatta, Kiviranta-Mölsä kertoo.

Proteiinijuomia juovat harrastelijaurheilijat saattavat arvella, että heidän lihaksistonsa kasvaa ällistyttävän nopeasti, jos he juovat niitä tarpeeksi. Tämä ei kuitenkaan ole asianlaita.

– Niillä juomilla ei tehdä lihaksia, vaan treenillä, ravitsemusterapeutti kertoo.

Kiviranta-Mölsä muistuttaa, että ravitsemusasioissa on otettava kokonaisuus huomioon. Proteiinijuomia voi ottaa osaksi ruokavaliota, mutta tällöin se on huomioitava muussa ravinnonsaannissa. Etenkin harrastelijatreenaajien kannattaa hioa oma ruokavalio kuntoon ja saada tarpeelliset ravintoaineet oikeasta ravinnosta, eikä proteiinijuomista.

Ira Juvonen, ira.juvonen(a)mtv.fi

Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin! 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja