Laatuongelmat uhkaavat suosikkiviinejä: Maistuisiko tuhkakupin makuinen viini?

viinitila
Tulelta säästyneet rypäleet kantavat mukanaan savun makua. Kuvituskuva. Shutterstock

Kuivuuden myötä lisääntyvät tulipalot vaikuttavat viinitiloihin monin eri tavoin. Sen lisäksi, että maastopalot tuhoavat itse viiniviljelmiä, ne vaikuttavat myös jäljelle jääneen viinisadon makuun.

Maastopaloista kärsineiltä alueilta – kuten Kaliforniasta, Etelä-Euroopasta tai Australiasta – saatu viinisato voi kärsiä pahoista laatuongelmista. Avatusta pullosta saattaa löyhähtää savuinen haju ja viinin makua voi kuvailla tuhkaiseksi tai jopa tuhkakuppimaiseksi.

Ilmiö on entuudestaan tuttu, mutta sen alkuperä epäselvä. Münchenin teknillisessä yliopistossa selvitettiinkin, miksi savun aromit säilyvät viinirypäleissä, ja miten ne saataisiin poistettua. Tutkimus esiteltiin Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisussa.

Savulle altistuneet viiniköynnökset haihduttavat tunkkaista aromia lehdistään sekä rypäleistään, joiden sokerimolekyyleihin epävakaat aromit tarttuvat ja varastoituvat. Rypäleiden sokereihin sitoutunutta savun makua ei huomaa ennen sadonkorjuuta ja viinin käyttämistä, jolloin viinihiiva hajottaa sokerit päästäen aromit valloilleen.

Tutkijat muistuttavat, että aromaattinen aine – tässä tapauksessa savu – pystytään irrottamaan sokerista ennen kuin se pilaa viinin maun. Viinitiloilla viiniköynnösten sokerimolekyyleihin voidaan liittää entsyymejä, jotka tekevät aromeista vesiliukoisempia tai vähentävät sokerin sitoutumista. Myös viinihiivaa on mahdollista muokata sellaiseksi, joka ei vapauta savuaromeja viinin käydessä. Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan liputa geneettisen muuntelun puolesta.

Viininystävillä on siis vielä toivoa hyvin mahdollisesti lisääntyvistä maastopaloista huolimatta. Savuinen aromi ei toivottavasti tulevaisuudessakaan ole pakko vaan valinta.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.