Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Laatuongelmat uhkaavat suosikkiviinejä: Maistuisiko tuhkakupin makuinen viini?

Tulelta säästyneet rypäleet kantavat mukanaan savun makua. Kuvituskuva.
Tulelta säästyneet rypäleet kantavat mukanaan savun makua. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 14.10.2017 17:06

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kuivuuden myötä lisääntyvät tulipalot vaikuttavat viinitiloihin monin eri tavoin. Sen lisäksi, että maastopalot tuhoavat itse viiniviljelmiä, ne vaikuttavat myös jäljelle jääneen viinisadon makuun.

Maastopaloista kärsineiltä alueilta – kuten Kaliforniasta, Etelä-Euroopasta tai Australiasta – saatu viinisato voi kärsiä pahoista laatuongelmista. Avatusta pullosta saattaa löyhähtää savuinen haju ja viinin makua voi kuvailla tuhkaiseksi tai jopa tuhkakuppimaiseksi.

Ilmiö on entuudestaan tuttu, mutta sen alkuperä epäselvä. Münchenin teknillisessä yliopistossa selvitettiinkin, miksi savun aromit säilyvät viinirypäleissä, ja miten ne saataisiin poistettua. Tutkimus esiteltiin Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisussa.

Savulle altistuneet viiniköynnökset haihduttavat tunkkaista aromia lehdistään sekä rypäleistään, joiden sokerimolekyyleihin epävakaat aromit tarttuvat ja varastoituvat. Rypäleiden sokereihin sitoutunutta savun makua ei huomaa ennen sadonkorjuuta ja viinin käyttämistä, jolloin viinihiiva hajottaa sokerit päästäen aromit valloilleen.

Tutkijat muistuttavat, että aromaattinen aine – tässä tapauksessa savu – pystytään irrottamaan sokerista ennen kuin se pilaa viinin maun. Viinitiloilla viiniköynnösten sokerimolekyyleihin voidaan liittää entsyymejä, jotka tekevät aromeista vesiliukoisempia tai vähentävät sokerin sitoutumista. Myös viinihiivaa on mahdollista muokata sellaiseksi, joka ei vapauta savuaromeja viinin käydessä. Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan liputa geneettisen muuntelun puolesta.

Viininystävillä on siis vielä toivoa hyvin mahdollisesti lisääntyvistä maastopaloista huolimatta. Savuinen aromi ei toivottavasti tulevaisuudessakaan ole pakko vaan valinta.

Lähde: Technical University of Munich, National Post

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Olutpullojen ja -tölkkien räjähtely aiheuttanut vakavia vammoja – VTT keksi, miten vaarallinen poksahtelu estetään Tutkimus varoittaa Proseccoon liittyvistä riskeistä – suosikkijuomalla yllättäviä seurauksia Alkoholi ei säily ikuisesti – näistä merkeistä tunnistat, ovatko juomasi vielä juomakelpoisiaMaistuuko suklaa tulevaisuudessa samalta? Tutkijat huomasivat yllättävän ilmiönViinimatka Saksaan - Pfalz, Rheinhessen ja RheingauViineissä myrkytysvaara! Riski paljon viiniä nauttiville
AlkoholijuomatJuomatViinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholijuomat
  • 15.10.05:00
    Alkoholi

    USU: Alkoholikuolemien määrä kääntynyt nousuun – syy mysteeri

  • 24.9.17:46
    Alkoholi

    Alkoholin kotiinkuljetuslakia yritetään jälleen saada eduskuntaan

  • 19.6.14:43
    Alkoholi

    Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta

  • 10.5.09:32
    Drinkit

    "Rohkea, seksikäs ja leikkisä" – Erika Vikmanin suosikkidrinkki on moderni klassikko

  • 13.1.19:32
    Ryanair

    Ryanair vaatii kahden drinkin rajoitusta Euroopan lentokentille