Kun ostat kaupasta leipää, minne pussi sujahtaa kotonasi? Varo yleistä säilytysmokaa: "Yllättäen vanhenee nopeammin"

viipaloitu leipä, paahtoleipä, leipä
Älä säilytä leipää jääkaapissa. Shutterstock

Kuuluuko kaupan leipä kotona jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Vastaus on asiantuntijoiden mukaan selvä. 

Missä leipää tulisi säilyttää kotona, jotta se pysyy mahdollisimman tuoreena? Miten kuivahtaneen leivän voi vielä pelastaa?

Näin leipä säilyy pidempään:

– Säilytä leipomoleivät ruskeassa paperipussissa huoneenlämmössä.

– Säilytä kaupan leivät muovipusseissa huoneenlämmössä.

– Älä koskaan säilytä leipää jääkaapissa.

– Pelasta kuivahtaneet leivänpalat tilkalla vettä ja lämmittämällä niitä uunissa 5-10 minuuttia.

– Pakasta leivät, jos et aio syödä koko paketillista.

– Tee kuivahtaneesta ylijäämäleivästä korppujauhoja tai vaikka krutonkeja.

Good Housekeeping Institute GHI:n asiantuntijat neuvovat, miten leipää tulisi säilyttää sen tuoreuden takaamiseksi.

Paistopisteen leipä viihtyy paperipussissa

Jos ostat leipää leipomosta tai paistopisteeltä, paras tapa säilyttää se kotioloissa on paperipussi. Paperipussi imee ylimääräisen kosteuden leivästä ja estää leivän kuoren muuttumisen kumiseksi.

Jos leivän rapeuden säilyttäminen ei ole oleellista, muovipussi on hyvä vaihtoehto säilytyksene. 

– Muovipussissa kosteus ei pääse karkaamaan ja pysyy näin ollen leivän sisälläkin tasaisena. Paperipussissa leipä kovettuu, koska kosteutta pääsee siirtymään leivän sisältä sen pintaan. Jos kuitenkin haluat rapsakan kuoren säilyvän, leipä kannattaa pitää paperipussissa, Fazerin tuotekehitysasiantuntija Heli Anttila vinkkaa.

Muista, että leipomosta tai paistopisteeltä ostettu leipä ei säily yhtä hyvin kuin valmiiksi pakatut leivät. Jos et aio syödä leipää vuorokauden kuluessa, kannattaa osa siitä pakastaa.

Älä laita leipää jääkaappiin

Jääkaappi on kehno säilytyspaikka leivälle ja kylmässä leivät vanhenevatkin huomattavasti nopeammin kuin omassa pakkauksessaan huoneenlämmössä säilytettynä. On tutkittu, että vanhenemien saattaa jääkaapissa tapahtua jopa seitsemän kertaa nopeammin!

Valmiiksi pakattua teollista leipää ei sen sijaan koskaan tulisi säilyttää jääkaapissa. Vaikka viileä jääkaappi saattaakin estää homeen kasvamisen, leipä kuitenkin kuivuu jääkaapissa nopeammin.

– Leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä eli yli +22 asteessa, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen, Fazerilta neuvotaan. 

Fazerin mukaan leipä laitettiin aiemmin jääkaappiin häältymisen eli rihmataudin estämiseksi. Erityisesti venhä- ja kaurapohjaisissa leivissä esiintyi ennen nykyistä useammin häältymisen aiheuttavaa Bacillus subtilis -bakteeria, jonka itiöt ovat lämmönkestäviä, mutta tuhoutuvat kylmässä. Nykyään häältymistä tapahtuu hyvin harvoin, lähinnä vain kuumina kesinä. 

Pelasta kuivahtanut leipä:

Jos leipäsi on jo ehtinyt kuivua, neuvovat asiantuntijat kätevän kikan sen pelastamiseen:

Pirskottele kuivuneen leivän päälle hieman vettä ja laita se 5-10 minuutiksi noin 150-asteiseen uuniin. Leivästä tulee tällä tekniikalla jälleen tuoreen veroista!

Lähde: Fazer, Leipätiedotus, Daily Mail


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja