Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kun ostat kaupasta leipää, minne pussi sujahtaa kotonasi? Varo yleistä säilytysmokaa: "Yllättäen vanhenee nopeammin"

Älä säilytä leipää jääkaapissa.
Älä säilytä leipää jääkaapissa.Shutterstock
Julkaistu 14.08.2019 20:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuuluuko kaupan leipä kotona jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Vastaus on asiantuntijoiden mukaan selvä. 

Missä leipää tulisi säilyttää kotona, jotta se pysyy mahdollisimman tuoreena? Miten kuivahtaneen leivän voi vielä pelastaa?

Näin leipä säilyy pidempään:

– Säilytä leipomoleivät ruskeassa paperipussissa huoneenlämmössä.

– Säilytä kaupan leivät muovipusseissa huoneenlämmössä.

– Älä koskaan säilytä leipää jääkaapissa.

– Pelasta kuivahtaneet leivänpalat tilkalla vettä ja lämmittämällä niitä uunissa 5-10 minuuttia.

– Pakasta leivät, jos et aio syödä koko paketillista.

– Tee kuivahtaneesta ylijäämäleivästä korppujauhoja tai vaikka krutonkeja.

Good Housekeeping Institute GHI:n asiantuntijat neuvovat, miten leipää tulisi säilyttää sen tuoreuden takaamiseksi.

Paistopisteen leipä viihtyy paperipussissa

Jos ostat leipää leipomosta tai paistopisteeltä, paras tapa säilyttää se kotioloissa on paperipussi. Paperipussi imee ylimääräisen kosteuden leivästä ja estää leivän kuoren muuttumisen kumiseksi.

Jos leivän rapeuden säilyttäminen ei ole oleellista, muovipussi on hyvä vaihtoehto säilytyksene. 

– Muovipussissa kosteus ei pääse karkaamaan ja pysyy näin ollen leivän sisälläkin tasaisena. Paperipussissa leipä kovettuu, koska kosteutta pääsee siirtymään leivän sisältä sen pintaan. Jos kuitenkin haluat rapsakan kuoren säilyvän, leipä kannattaa pitää paperipussissa, Fazerin tuotekehitysasiantuntija Heli Anttila vinkkaa.

Muista, että leipomosta tai paistopisteeltä ostettu leipä ei säily yhtä hyvin kuin valmiiksi pakatut leivät. Jos et aio syödä leipää vuorokauden kuluessa, kannattaa osa siitä pakastaa.

Älä laita leipää jääkaappiin

Jääkaappi on kehno säilytyspaikka leivälle ja kylmässä leivät vanhenevatkin huomattavasti nopeammin kuin omassa pakkauksessaan huoneenlämmössä säilytettynä. On tutkittu, että vanhenemien saattaa jääkaapissa tapahtua jopa seitsemän kertaa nopeammin!

Valmiiksi pakattua teollista leipää ei sen sijaan koskaan tulisi säilyttää jääkaapissa. Vaikka viileä jääkaappi saattaakin estää homeen kasvamisen, leipä kuitenkin kuivuu jääkaapissa nopeammin.

– Leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä eli yli +22 asteessa, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen, Fazerilta neuvotaan. 

Fazerin mukaan leipä laitettiin aiemmin jääkaappiin häältymisen eli rihmataudin estämiseksi. Erityisesti venhä- ja kaurapohjaisissa leivissä esiintyi ennen nykyistä useammin häältymisen aiheuttavaa Bacillus subtilis -bakteeria, jonka itiöt ovat lämmönkestäviä, mutta tuhoutuvat kylmässä. Nykyään häältymistä tapahtuu hyvin harvoin, lähinnä vain kuumina kesinä. 

Pelasta kuivahtanut leipä:

Jos leipäsi on jo ehtinyt kuivua, neuvovat asiantuntijat kätevän kikan sen pelastamiseen:

Pirskottele kuivuneen leivän päälle hieman vettä ja laita se 5-10 minuutiksi noin 150-asteiseen uuniin. Leivästä tulee tällä tekniikalla jälleen tuoreen veroista!

Lähde: Fazer, Leipätiedotus, Daily Mail

Lisää aiheesta:

Yksi paikka keittiössä pilaa takuuvarmasti leivän: "Ei pidä säilyttää lainkaan"Pitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Leipurit paljastavat, miten leipä todella säilyy parhaitenNäin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutEi enää koskaan kuivaa leipää! Tällä niksillä pidät leivän tuoreen makuisena jopa kuukausia – ja säästät rahaaYleinen virhe: Älä säilytä leipää näin – pilaantuu jopa seitsemän kertaa nopeamminPitääkö leipää säilyttää jääkaapissa vai ei? Asiantuntijat paljastavat, miten leivän saa pysymään tuoreena pidempään
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita

  • 13:56
    Maatalous

    Miten käy kotimaisen ruoan? MTK:n uusi isäntä kertoo, mikä kaikki on tällä hetkellä pielessä

  • 09:35
    Klassikkoreseptit

    Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"

  • 06:49
    Flunssa

    Harva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"

  • Eilen17:15
    Harri Syrjänen

    Paras lohikeitto ikinä? Tämä on Harri Syrjäsen "törkeän hyvän" reseptin salaisuus