Kumpi on parempaa, suomalainen vai ruotsalainen uusi peruna? Asiantuntija valitsi selvän voittajan

shutterstock_224409574
Shutterstock

Miksi ruokakaupassa kannattaa valita edullisten ruotsalaisten uusien perunoiden sijaan suomalaisia uusia perunoita? Syy on suomalaisasiantuntijan mukaan hyvin yksinkertainen: maku.

Ruotsalaisia uusia perunoita kaupataan kaupoissa ja toreilla jo huomattavan edulliseen hintaan, kun suomalaista perunaa on tarjolla vain pieniä määriä – korkeaan hintaan. Pro Peruna ry:n puheenjohtaja Saija Peltomaa listasi syitä siihen, miksi hintaerosta huolimatta kannattaa suosia kotimaista.

– Jos vain pystyy suomalaista kannattamaan, niin se vie eteenpäin meitä kaikkia, Peltomaa muistuttaa.

Uudet perunat ovat usein alkukesästä Ruotsin viljelysmaiden eteläisemmän sijainnin vuoksi suomalaisia uusia perunoita halvempia. Syy tähän on hyvin yksinkertainen.

– Ruotsi on tosiaan paljon etelämpänä, ja satoa saadaan siksi jo paljon enemmän. Se taas alentaa hintaa.

"Maku on yleensä parempi suomalaisessa"

Asiantuntijan mukaan suomalaiset ja ruotsalaiset varhaisperunat ovat hyvin samankaltaisia, mutta tarkka maistaja tunnistaa niissä myös eroja. Peltomaan makuun suomalaiset uudet perunat ovat tähän saakka olleet parempia.

– Kyllä niissä yleensä on vaan eroja, Peltomaa summaa.

– En tiedä johtuuko se kasvatustavasta, vai mistä, mutta se maku on yleensä parempi suomalaisessa, Peltomaa kertoo.

Sääoloista johtuen perunat kypsyvät Suomessa hitaammin. Asiantuntija epäilee, että syy suomalaisten varhaisperunoiden erityisen hyvään makuun löytyy juuri pitkästä kasvukaudesta.

– Kun suomalaiset perunat kasvavat hitaammin, niiden maku ehtii kehittymään kauemmin, Peltomaa toteaa.

Perunoiden maun suhteen kaikkein tärkeintä on kuitenkin maaperä, jossa perunat kasvavat.

– Hyvänmakuinen peruna kasvaa hyvin ravitussa maassa, jolle on tehty oikeita asioita, Peltomaa summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.