Kroonisesti sairas Laura Nores ei pystynyt aiemmin piirtämään edes suoraa viivaa paperille – nyt hän tekee huikeita keksitaideteoksia, esimerkkinä tämä ällistyttävä Pelle Hermanni

0:59 Espoolainen perheenäiti Laura tekee upeita keksejä, jotka ovat kuin taideteoksia – katso huikeat luomukset!

Laura Nores ei yhdessä vaiheessa pystynyt piirtämään edes suoraa viivaa kynällä vaikean kroonisen migreeninsä vuoksi. Nyt hän maalaa huikeita keksitaideteoksia, joita ihaillaan sosiaalisessa mediassa ja Lauran Pikeeripossu-blogissa.

Kun espoolainen kolmen lapsen kotiäiti Laura Nores lataa Facebookin leivontaryhmään tai omalle Instagram-tililleen kuvan leipomastaan keksistä, se kerää tavallisesti satoja tai jopa tuhansia tykkäyksiä sekä ihailevia kommentteja. Ei ihmekään, sillä Lauran leipomat keksit ovat todellisia taideteoksia, ja voivat näyttää esimerkiksi tältä:

Pelle Hermanni -keksi syntyi, kun Laura osallistui Instagramissa #clownbakecollab -nimiseen kansainväliseen keksitaiteilijoiden yhteistyöhön.

– Tiesin samantien että haluan tehdä näköiskeksin lapsuuteni sankarista. Keksi on käsinleikattu, noin 9cm x 13cm kokoinen, pikeerillä päällystetty ja elintarvikeväreillä käsinmaalattu. Sen tekemiseen meni useampi päivä, monta tuntia, koska halusin lopputuloksen olevan mahdollisimman realistinen. En tiedä annanko kenenkään syödä tätä keksiä. Saatan päällystää keksin ja laittaa kehyksissä seinälle. Keksitaide säilyy kuivassa huoneenlämmössä vuosia hyvän näköisenä.

Hurahti täysin keksien koristeluun

Laura kertoo aloittaneensa keksien pikeerikoristelun alun perin 10 vuotta sitten lastensa kanssa. Hän innostui tekemään keksejä enemmän, kun halusi leipoa keksit ja kakut kuopuksensa ristiäisiin. Siitä asti Laura on ollut täysin hurahtanut keksien koristeluun ja kutsuukin nykyään itseään keksitaiteilijaksi.

– Liityin instagramiin tammikuussa 2019, koska yksityinen Facebook-sivuni täyttyi keksikuvista ja pelkäsin, että kaverini kyllästyisivät kuoliaaksi. Instassa löysin nopeasti uskomattoman ihanan keksitaiteilijoiden kansainvälisen yhteisön, josta olen saanut itselleni paljon virtuaalisia ystäviä. Instassa myös opin, kuinka monipuolista keksien koristelu voi olla. Ihailen erityisesti venäläisten keksitaiteilijoiden työtä ja päätin tuolloin, että jonain päivänä minäkin osaan maalata ja koristella yhtä hienoja keksejä.

Laura sanoo olevansa äärettömän tavoitteellinen, sisukas ja periksiantamaton perfektionisti. Keksitaiteilun oppiminen ei ole ollut helppoa ja epäonnistumisia on tullut paljon.

– Rakastan taidetta ja rakastan herkkuja, joten näiden kahden maailman yhdistäminen on ollut ihan mielettömän hauska juttu. Keksitaiteessa minua kiehtoo erityisesti se, että mikäli en pidä teoksestani, voin aina syödä sen, missä tahansa vaiheessa, Laura nauraa.

Hän muistuttaa, että keksit ovat kaiken lisäksi ekologisia juhlakoristeita ja niitä on mukava antaa lahjaksi läheisille.

Vaikea krooninen migreeni ei nujertanut sinnikästä Lauraa

Kun katsoo mitä tahansa Lauran koristelemaa keksiä, ei millään pysty uskomaan, että jossain vaiheessa keksitaiteilija ei pystynyt piirtämään edes suoraa viivaa paperille. Laura kärsii vaikeasta kroonisesta migreenistä, jonka oireita ovat kovan päänsäryn lisäksi vaikea pahoinvointi, puhekyvyn menetys tai puheen sammallus, oikean käden hienomotoriikan heikkeneminen, näköhäiriöt, kasvojen oikean puolen puutuminen tai tunnottomuus aivoinfarktin tapaan. Keksien maalaaminen olikin aluksi Lauralle todella vaikeaa, mutta hän jatkoi sinnikkäästi harjoittelua.

– Keksien maalaaminen auttaa minua erityisesti selviämään vaikean kroonisen migreenini oireiden kanssa. Aluksi käteni tärisivät paljon eivätkä totelleet juurikaan. Mutta jatkoin sinnikkäästi harjoittelua ja se on tuottanut tulosta. Nykyään useimmiten käteni on maalatessa vakaa.

Laura on ammatiltaan terveydenhoitaja, mutta ei kroonisen sairautensa vuoksi pysty työskentelemään alalla. Niinpä hän on keskittynyt tuottamaan iloa ja hyvää mieltä tähän ”melko synkkään maailmaan”. Hän tekee opetusvideoita Pikeeripossun blogiin ja Instagramiin ja vastailee sosiaalisessa mediassa keksien koristeluun liittyviin kysymyksiin, sekä suomeksi että englanniksi.

– Kun en pysty toimimaan ammatissani terveyden ja sairaanhoitajana, niin koen että tällä tavalla pystyn sentään jotenkin jatkamaan ihmisten auttamista, joka minulle on luontaista ja tärkeää.

"Haluan osoittaa kaikille, että myös näin vaikeasti invalidisoivan sairauden kanssa pystyy saavuttamaan elämässään jotakin"

Laura kertoo saaneensa kekseistään aina häkeltävän positiivista ja kannustavaa palautetta. Laura on kiitollinen kaikille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat hänen keksitaiteestaan tykänneet.

– Näen itse taiteeni hyvin kriittisin silmin ja olen epävarma omasta osaamisestani. Muiden kannustukset ovat opettaneet minut olemaan itselleni kiltimpi ja arvostamaan tämän hetkistä osaamistani hieman enemmän.

Laura pyrkii keksitaiteellaan myös lisäämään ihmisten tietoisuutta kroonisesta migreenistä sekä keliakiasta. Lauran keskimmäisellä lapsella on keliakia, joten kaikki Lauran keksit ovat gluteenittomia.

– Moni onkin sanonut minulle, että olen heille esikuva ja inspiraatio, ja se tuntuu todella hämmentävältä mutta hyvältä. Haluan osoittaa kaikille, että myös näin vaikeasti invalidisoivan sairauden kanssa pystyy saavuttamaan elämässään jotakin, ja olla onnellinen, vaikka onkin paljon vaikeita hetkiä.

Katso Lauran upeita luomuksia Pikeeripossun Instagram-sivuilta

Lauran tämänhetkinen oma ehdoton suosikkikeksi on ”silmäkeksi”, johon keksitaiteilija onnistui mielellään ensimmäisen kerran taltioimaan hiukan hyperrealismia.

– Lisäksi pidän henkilökohtaisista syistä viimeisimmästä hevoskeksistäni, johon maalasin rakkaan hevosemme Sisun, joka toimii myös tärkeänä terapeuttinani.

– Keksitaiteessa tärkeintä minulle on herättää tunnetiloja. Lisäksi käytän huumoria selviytymiskeinona ja haluan levittää maailmaan iloa ja naurua Laura jatkaa vielä.

Katso videolta kuvia Lauran upeista kekseistä. Mukana myös Lauran omat suosikit, silmäkeksi ja hevoskeksi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja