Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kreikkalaista vai turkkilaista – miten maustamattomat jogurtit oikeasti eroavat toisistaan?

Maustamattomien jogurttien makuerot saadaan aikaan hapatteen, rasvapitoisuuden ja proteiinin määrän avulla.
Maustamattomien jogurttien makuerot saadaan aikaan hapatteen, rasvapitoisuuden ja proteiinin määrän avulla.Valio, Lindahls
Julkaistu 03.03.2016 13:13

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Maustamattomia jogurtteja löytyy kauppojen hyllyltä iso liuta. Luonnonjogurttien nimellä myytävien lisäksi tarjolla niin turkkilaista, kreikkalaista kuin venäläistäkin jogurttia. 

Kreikkalaista, turkkilaista ja venäläistä jogurttia valmistavan Lindahlsin kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti sisältävät molemmat kymmenen prosenttia rasvaa. Jogurtit kuitenkin eroavat toisistaan maultaan. 

Turkkilainen jogurtti on miedompi ja koostumukseltaan kermainen. Kreikkalainen jogurtti puolestaan on hieman happamampi ja sisältää enemmän proteiinia, jolloin jogurtin koostumuskin on kiinteämpi. Molempia jogurtteja suositellaan käytettäväksi kylmänä, sillä kuumennettaessa ne saattavat juoksettua. 

Venäläinen jogurtti sisältää rasvaa 17 prosenttia ja sopii siksi käytettäväksi ranskankerman tai smetanan tapaan. Se kestää hyvin kuumentamista.

Tuttu tuote monelle myös sinisessä purkissa myytävä Valion Bulgarian jogurtti. Se valmistetaan Bulgariasta lähtöisin olevalla jogurttihapatteella.  

Luonnonjogurtti on maitoproteiinia ja hapatetta

Mitä luonnonjogurtit sitten ovat, ja miten ne eroavat toisistaan?

– Kun katsoo ainesosaluetteloa, huomaa, että niissä ei ole muuta kuin maitoproteiinia ja hapatetta. Maitoproteiinin avulla säädellään jogurtin rakennetta eli paksuutta. Myös hapatteilla vaikutetaan rakenteeseen, kertoo Arla Foodsin tuoteviestintäpäällikkö Minna Elovainio. 

– Perinteisestihän jogurtteja tehtiin niin, että maidosta haihdutettiin vettä pois, jolloin jogurttiin saatiin paksuutta. Jotkut tekevät niin edelleen. Toinen vaihtoehto on lisätä jogurttiin maitoproteiinia, mikä lisää kuiva-aineen määrää tuotteessa.

Elovainion mukaan juuri hapatteet ja rasvapitoisuuden vaihtelut ovat isoimmat erilaisten luonnonjogurttien makuun vaikuttavat tekijät. Esimerkiksi Ingmanin vähälaktoosisessa luonnonjogurtissa rasvaa on 2,5 prosenttia, Valion täyteläisessä luonnonjogurtissa taas 4 prosenttia ja Arlan maustamattomassa luomujogurtissa 3 prosenttia. Luonnonjogurtteihin on voitu lisätä myös erilaisia maitohappobakteereita.

Lähteet: Lindahls, Valio

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on kreikkalaisella ja turkkilaisella jogurtilla?Mitä eroa on tuorejuustolla ja mascarponella?Uusia jäätelöitä kauppoihin! Suomalaiset himoitsevat nyt jätskiä, jota on todella haastavaa valmistaaTiesitkö? Jogurtin tai rahkan päällä lilluvaa nestettä ei kannata missään nimessä heittää poisMitä eroa kermaviilillä, smetanalla ja ranskankermalla oikeasti on? Vastaus saattaa yllättääIslantilainen skyr vai kreikkalainen jogurtti? Tämä tuote on terveyden kannalta parempi valinta
VälipalatVälipalatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Välipalat
  • 2.8.09:54
    Hedelmät

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 7.4.07:44
    Ruokakauppa

    Mitä baby-porkkanat ja naposteluporkkanat oikeasti ovat?

  • 5.4.17:31
    Ruoka

    Tiina vinkkaa terveellisemmän pizzaherkun: "Todella helppo ja nopea"

  • 29.08.202411:04
    Ruoka

    Yhdeksän lapsen äidin välipalatarjoilu häkellyttää