Kyselin Sivumaun Facebook-sivulla, minkälaisista aiheista porukka haluaa lukea. Ehdoton suosikki oli ruokamaailman pohtiminen. Siitä innostuneena aloin miettiä, miksi ruoka myy nykyään paremmin ravintoloissa kuin alkoholi. Miksi yökerhot vähenevät vauhdilla? Miksi väki viihtyy entistä enemmän kotona?
Vuosikymmen yökerhoissa
Yökerhojen syöksykierre alkoi joskus viime vuosikymmenen puolivälin tienoilla. Oma käyttäytymiseni kuvastaa sitä hyvin. Vietin niissä 1-3 iltaa viikossa ikävuosien 18 ja 30 välillä. Nyt viimeisimmästä yökerhokäynnistä alkaa tulla pari vuotta täyteen. Kasvoin niistä tavallaan yli, mutta suosio romahti samaan aikaan nuorempienkin kohdalla. Trendiä on selitelty monella tavoin. Itse tunsin, että olin vain nähnyt kaiken, mitä niillä voisi olla tarjottavana. Toki parisuhteeni perustamisellakin oli merkityksensä. Kuulin suuria markkinointipuheita uusista teknisistä ratkaisuista ja kuinka nyt on luvassa Suomen hienoin yökerho, mutta aina, kun uusi yökerho avautui, petyin. Suomi on joko liian pieni markkina jalat alta vievälle yökerholle, ravintoloitsijoilla ei ole tarpeeksi rohkeutta ja tyyliä tai sitten tulin itse yksinkertaisesti liian vaativaksi (en vanhaksi). Sinänsä minulla ei ole mitään yökerhoja vastaan. Päinvastoin. Olisi hienoa, jos jossain tavoitettavissa olisi paikka, jonne tekisi mieli lähteä, kun menojalkaa alkaa vipattaa. Suomen rajojen sisällä ei sellaista ainakaan ole (parissa vuodessa ei ihmeitä tapahdu).
Ruoka vetää, juoma ei
Ravintolaruoan suosio on kasvanut rafloissa nautitun alkoholin kulutuksen laskun myötä. Kuluttajana katsoen tämä on täysin ymmärrettävää ja riemastuttavaa. Miksi sitä ei ole sanottu ääneen? Ravintola-ala tottakai tykkää kyttyrää, että kotona otetaan tuhdit pohjat Tallinnan tuliaisista ja sitten tsempataan itsensä portsareiden ohi kohti baaritiskiä. Otetaan parit ja sitten räpsiikin jo valomerkki. Se on yksi totuus ja osittain oikea. Tuodaanhan ulkomailta yhtä paljon alkoholia Suomeen kuin ravintoloissa kulutetaan.
