Korona vaikuttaa oudosti: Juomatölkit loppumassa

olut tölkki kalja AOP
All Over Press

Juomatölkit ovat nyt kortilla. Tölkkipulan suurin syy on korona-ajan myötä mullistuneet kulutustottumukset.

Tölkkipula vaivaa panimoteollisuutta. Hartwallin ostopäällikön Asko Sipolan mukaan juomien pakkausmateriaaleista on ollut pulaa jo jonkin aikaa.

– Tammikuussa alkoi selkeästi nähdä, että tilanne näyttää aika hankalalta kesän osalta. Olemme priorisoineet tekemistämme. Valitettavasti niukkuuttakin on jouduttu jakamaan, Sipola sanoo.

Sipola epäilee, että koko toimiala kärsii samoista haasteista niin Suomessa kuin globaalisti. Hänen mukaansa pakkausmateriaalien saatavuudesta keskustellaan yrityksessä päivittäin, joten tilanne on jokseenkin haasteellinen. Hartwall on luovinut tilanteessa toistaiseksi, mutta ei ongelmitta.

– Joissakin pakkauksissa olemme joutuneet myymään ei-oota, muuten kaikki on sujunut pääpiirteittäin hyvin, Sipola sanoo.

Kulutustottumukset muuttuneet koronan myötä

Tölkkipulan taustalla on useampi tekijä, mutta suurin syy on korona-ajan myötä mullistuneet kulutustottumukset.

Sipolan mukaan niin sanottuja kotipakkauksia, kuten tölkkejä, ostetaan nyt huomattavasti aiempaa enemmän. Ravintoloiden hanatuotteet ja kertalasipullot taas ovat jääneet vähäisemmälle kulutukselle tämän ja viime vuoden aikana.

Tölkkien kysyntä on siis kasvanut siihen pisteeseen, että valmistajat eivät pysy perässä.

Suomessa toimii kaksi tölkkivalmistajaa: Canpack Finland Hämeenlinnassa ja Ball Beverage Packing Mäntsälässä. Hartwallille tölkit tulevat pääsääntöisesti Canpackin tehtaalta.

– Covid-tilanne ja poikkeuksellisen lämmin kesä ovat lisänneet kysyntää tänä vuonna. Ylipäänsä tölkkien kysyntä nähtävästi jatkaa kasvuaan, Canpackin toimitusjohtaja Kaapo Liede sanoo.

Liede jatkaa, että yleinen inflaatio ja materiaalihintojen nousu luovat alalle painetta lähivuosina.

Talouselämä uutisoi hiljattain, että alumiinin ja kuparin hinnat raaka-ainepörsseissä ovat nousseet noin 100 prosenttia.

Canpack ei kommentoi yksittäisiä toimituksia, sopimuksia tai asiakkuuksia. Liede toteaa ainoastaan, että yhtiö on päässyt vuosiennusteisiinsa.

Pienpanimot huonommassa asemassa, ongelma globaali

Pienempiin panimoihin tölkkipula voi kohdistua isoja pahemmin, sillä pakkausvalmistajat suosivat suuren volyymin toimijoita. Pienpanimoliiton varapuheenjohtajan Jussi Tammisen mukaan tiettyjen pakkausmateriaalien saaminen on hyvin haastavaa ja pitkät toimitusajat voivat aiheuttaa katkoja tuotantoon.

Pakkausmuodon vaihtaminen esimerkiksi pulloon ei onnistu ihan tuosta vain, sillä kauppojen kanssa sovittuja, ja järjestelmään ohjelmoituja pakkaustietoja on haasteellista muuttaa kesken sesongin.

– Kuukausittain taistellaan, että saataisiin se tölkkimäärä mitä tarvitaan, sanoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Aarikka pitää tilannetta huolestuttavana, hänenkin mukaansa tölkkipula on globaali ongelma.

Pakkausvalmistaja Ball Corporationin konsernin toimitusjohtaja John Hayes kommentoi huhtikuussa yhdysvaltalaiselle Axios-lehdelle, että tilanne ei tule helpottamaan ihan heti. 350 miljoonaa tölkkiä päivässä tuottava yritys investoi tuotannon kasvattamiseen 1,5 miljardia dollaria.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja