Kommentti: Älä tuomitse! Einesten syömisessä ei ole mitään väärää

19824516
Lehtikuva

Makuja.fi-sivuston toimittaja Heli Mettänen ihmettelee tämän päivän ehdottomuutta ja sitä, miksi einesten käyttäminen tyrmätään totaalisesti.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan nykyään valokuvia kotona valmistettujen herkkuillallisten, fine dining -ravintoloiden pöytien ja onnistuneiksi osoittautuneiden katuruokakokemusten ääreltä. Miksei näissä kuvissa näy koskaan einesmaksalaatikkoa?

Ei niin ehdoton "ei" einestuotteille

Tänä päivänä on ajanmukaista olla kaikissa päätöksissä huolestuttavan ehdoton. Ajan hengen mukaisesti moni ravintola- ja ravitsemusalan ammattilainen demonisoi einekset täysin osana terveellisiä ja tasapainoisia ruokailutottumuksia. Pilaako silloin tällöin nautittu eineskinkkukiusaus todella kaiken?

Einestuotteiden käyttöä paheksutaan perustellusti tavallisimmin siksi, että ne sisältävät turhan paljon suolaa ja lisäaineita, joita ei suurina annoksina pidetä terveellisinä. Myöskään niiden makua ei pidetä vertailukelpoisena laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettuun ruokaan verrattuna. Vähitellen einestuotteisiin liitettyä kauhistelua on ulotettu koskemaan myös kaikkea valmiiksi marinoitua.

Kukaan ei kuitenkaan koskaan sano sitä ääneen, että silloin tällöin on täysin hyväksyttävää turvautua lähikaupan valmisruokahyllyyn. Ei yksi annos silloin tällöin terveellisiä elämäntapoja pilaa – vaikka kyse olisi kammoksutuista eineksistä. Minun on vaikea kuvitella, etteivätkö nämä arvostelijat itsekin joskus söisi päivittäistä saantisuositusta ylittävää määrää rasvaa, suolaa tai sokeria.

Aina ei ole aikaa tehdä kotiruokaa

Myönnän! Minulla ei ole aina aikaa tehdä kotiruokaa. Tällaisissa tilanteissa pääsemme minun ruokasyntini äärelle: ostan silloin tällöin valmiiksi hunajamarinadissa lilluvia fileesuikaleita. Ihan vain siksi, että niitä on niin helppo käyttää, ja niistä saa loihdittua kelvon aterian hurjan nopeasti. Eikä siinä ole minun mielestäni mitään hävettävää.

Itse uskon, että suomalaisten ravitsemukseen liittyvät ongelmat ei todellakaan kiteydy kerran parissa viikossa ostettuun einesateriaan. Päällimmäinen ongelma lienee tiettyjen raaka-aineiden liikakäyttö, joka on monelta einestenkin kohdalla karannut käsistä.

On kuitenkin eri asia turvautua silloin tällöin valmisruokiin. Parhaimmillaan kiireen keskellä mikrossa lämmitettyjen nugettien seurassa vietetty oma hetki voi olla se päivän paras.

Antakaa siis itsellenne armoa! Ei yksi paketti valmiiksi marinoitua lihaa tai pussillinen eineslihapullia pilaa koko ruokavaliota. Minusta on erittäin sallittua lampsia silloin tällöin kaupan einestiskille, jos foliomaksalaatikko sylissä sohvalla vietetty hetki tuntuu houkuttelevammalta kuin puolen tunnin kokkaussessio.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja