Makuja.fi-sivuston toimittaja Heli Mettänen ihmettelee tämän päivän ehdottomuutta ja sitä, miksi einesten käyttäminen tyrmätään totaalisesti.
Sosiaalisessa mediassa jaetaan nykyään valokuvia kotona valmistettujen herkkuillallisten, fine dining -ravintoloiden pöytien ja onnistuneiksi osoittautuneiden katuruokakokemusten ääreltä. Miksei näissä kuvissa näy koskaan einesmaksalaatikkoa?
Ei niin ehdoton "ei" einestuotteille
Tänä päivänä on ajanmukaista olla kaikissa päätöksissä huolestuttavan ehdoton. Ajan hengen mukaisesti moni ravintola- ja ravitsemusalan ammattilainen demonisoi einekset täysin osana terveellisiä ja tasapainoisia ruokailutottumuksia. Pilaako silloin tällöin nautittu eineskinkkukiusaus todella kaiken?
Einestuotteiden käyttöä paheksutaan perustellusti tavallisimmin siksi, että ne sisältävät turhan paljon suolaa ja lisäaineita, joita ei suurina annoksina pidetä terveellisinä. Myöskään niiden makua ei pidetä vertailukelpoisena laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettuun ruokaan verrattuna. Vähitellen einestuotteisiin liitettyä kauhistelua on ulotettu koskemaan myös kaikkea valmiiksi marinoitua.
Kukaan ei kuitenkaan koskaan sano sitä ääneen, että silloin tällöin on täysin hyväksyttävää turvautua lähikaupan valmisruokahyllyyn. Ei yksi annos silloin tällöin terveellisiä elämäntapoja pilaa – vaikka kyse olisi kammoksutuista eineksistä. Minun on vaikea kuvitella, etteivätkö nämä arvostelijat itsekin joskus söisi päivittäistä saantisuositusta ylittävää määrää rasvaa, suolaa tai sokeria.
Aina ei ole aikaa tehdä kotiruokaa
Myönnän! Minulla ei ole aina aikaa tehdä kotiruokaa. Tällaisissa tilanteissa pääsemme minun ruokasyntini äärelle: ostan silloin tällöin valmiiksi hunajamarinadissa lilluvia fileesuikaleita. Ihan vain siksi, että niitä on niin helppo käyttää, ja niistä saa loihdittua kelvon aterian hurjan nopeasti. Eikä siinä ole minun mielestäni mitään hävettävää.

