Risotto on ruoka, jonka valmistusta moni kotikokki arastelee turhaan. Kun kiinnität huomiota muutamaan tärkeään seikkaan, lautaseltasi voi pian löytyä ravintolatason elämys.
Täyteläisen ja suussa sulavan risoton valmistus ei ole niin monimutkaista tai vaivalloista kuin moni kotikokki pelkää – päinvastoin. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, pääsee kokki Tero Östermanin mukaan jo yllättävän pitkälle.
Onnistuneen ja herkullisen risoton salaisuudeksi Österman mainitseekin kolme perustekijää; hyvä riisi, hyvä parmesaani ja oikea, huoneenlämpöinen voi. Ei kuulostaa vaikealta, vai mitä?
Yksinkertainen vinkki takaa täydellisen kypsyyden
Raaka-aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota jo aivan ensimetreistä alkaen, jolloin lopputulos on taatusti sitä, mitä lähdettiin hakemaan. Risottoriisiksi Österman suosittelee italialaista carnaroli-riisiä.
– En paista riisejä tai sipulia voissa, vaan öljyssä, ja käytän mieluummin paistamiseen oliiviöljyä kuin rypsiöljyä, Österman kertoo Makuja.fi:lle.
Jos risoton ei tarvitse olla täysin kasvispohjainen, Österman suosittelee käyttämään risoton valmistukseen kasvisliemen sijaan kanalientä, joka ei ole liian mausteinen, vaan sopivan kevyt. Täysin alusta asti lientä ei tarvitse lähteä valmistamaan, vaan myös valmisliemet ja fondit ajavat asiansa tämän ruoan valmistuksessa.


