Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokki paljastaa täydellisen risoton salaisuuden – näillä vinkeillä jokainen voi onnistua!

Parmesaanilastut ja rucola kruunaavat herkullisen risottoaterian.
Parmesaanilastut ja rucola kruunaavat herkullisen risottoaterian.Shutterstock
Julkaistu 28.10.2017 13:59
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Risotto on ruoka, jonka valmistusta moni kotikokki arastelee turhaan. Kun kiinnität huomiota muutamaan tärkeään seikkaan, lautaseltasi voi pian löytyä ravintolatason elämys.

Täyteläisen ja suussa sulavan risoton valmistus ei ole niin monimutkaista tai vaivalloista kuin moni kotikokki pelkää – päinvastoin. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, pääsee kokki Tero Östermanin mukaan jo yllättävän pitkälle.

Onnistuneen ja herkullisen risoton salaisuudeksi Österman mainitseekin kolme perustekijää; hyvä riisi, hyvä parmesaani ja oikea, huoneenlämpöinen voi. Ei kuulostaa vaikealta, vai mitä?

Yksinkertainen vinkki takaa täydellisen kypsyyden

Raaka-aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota jo aivan ensimetreistä alkaen, jolloin lopputulos on taatusti sitä, mitä lähdettiin hakemaan. Risottoriisiksi Österman suosittelee italialaista carnaroli-riisiä.

– En paista riisejä tai sipulia voissa, vaan öljyssä, ja käytän mieluummin paistamiseen oliiviöljyä kuin rypsiöljyä, Österman kertoo Makuja.fi:lle.

Jos risoton ei tarvitse olla täysin kasvispohjainen, Österman suosittelee käyttämään risoton valmistukseen kasvisliemen sijaan kanalientä, joka ei ole liian mausteinen, vaan sopivan kevyt. Täysin alusta asti lientä ei tarvitse lähteä valmistamaan, vaan myös valmisliemet ja fondit ajavat asiansa tämän ruoan valmistuksessa.

riisi
Laadukas risottoriisi on yksi hyvän risoton avaintekijöistä.Lehtikuva

Mutta miten se kypsyys? Jokainen risottoa joskus maistanut tietää, kuinka tärkeä oikea kypsyys tämän ruoan valmistuksessa oikein on; risotti ei saa olla raakaa, mutta ei myöskään mössömäisen ylikypsää.

– Kun risotto alkaa olla melkein valmista, otetaan pannu pois liedeltä ja jätetään se hetkeksi lepäämään ja kypsymään täydelliseen kypsyyteen. Vasta sitten, kun risotto on täydellisen kypsää, lisätään joukkoon parmesaani ja pehmeä voi.

Österman korostaa, että lopussa risoton joukkoon lisättävän voin tulee olla huoneenlämpöistä ja pehmeää, jolloin se sulautuu hyvin risoton sekaan jääkaappikylmää voita paremmin. Liian kylmä voi saattaa pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti risoton rakenteeseen.

Voin saa pehmennettyä helposti vaikkapa tällä niksillä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinRuoka, johon Hans Välimäki ei ikinä laittaisi liemikuutiota – vinkit valmistukseen: "Isoin virhe, mikä Suomessa tehdään…"Kokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?Tässä on paras tapa tehdä munakokkelia! Ruokatoimittajan simppelit vinkit takaavat supermehevän lopputuloksenKolme isoäidin lyömätöntä ruokaniksiä – ota välittömästi käyttöönItalialainen huippukokki paljastaa: Näin risotto pitäisi oikeasti tehdä – "huikean kermainen rakenne"
RisottoRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Risotto
  • 16.02.202411:36
    Ravintolat

    Risotto tehdään ravintoloissa "kaikkien sääntöjen vastaisesti" – Henri Alén kertoo syyn

  • 12.11.202212:01
    Ruoka

    Näin valmistuu "makunystyröitä kiihottava" kylmäsavulohirisotto – testaa tv-kokin resepti!

  • 08.10.202212:01
    Ruoka

    Yhdistä punajuuri ja vuohenjuusto herkulliseen risottoon – testaa tv-kokin resepti: "Ei voi olla tekemättä"

  • 10.09.202214:03
    Ruoka

    Luulitko, että risotto on vaikea tehdä? Testaa Harrin ohje: "Superhelppo ja törkeän hyvä"

  • 05.08.202120:00
    Susanna Laine

    Susanna Laine ja Emma Kimiläinen ottavat toisistaan mittaa Kokkisodassa! Näin syntyy gourmet-annos kaurahiutaleista