Kesäkilot kertyvät salakavalasti – näin paljon lihot, jos juot kolme annosta päivässä

olut (1)
Shutterstock

Alkoholi on salakavala kesäkilojen kerryttäjä. Alkoholi sisältää energiaa lähes yhtä paljon kuin rasva. 

Alkoholi sisältää runsaasti energiaa, mutta nälkää se ei pidä. Päinvastoin alkoholi herättää ruokahalun, ja alkoholia nauttiessa syödyn ruoan määrä kasvaa yleensä huomaamattakin tavallista suuremmaksi. Alkoholia nauttiessa mieliteot myös kohdistuvat usein epäterveellisiin ruokavalintoihin ennemmin kuin kevyeen ja terveelliseen ruokaan. 

Alkoholi lihottaa siis paitsi itsessään, myös välillisesti. 

Mutta paljonko itse alkoholissa sitten on energiaa, ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

Yhdessä grammassa alkoholia on 7 kilokaloria. Yksi 0,33 litran olut sisältää noin 140 kilokaloria. Jos juot päivittäin kolme pientä olutta kesälomasi aikana, kertyy kaloreita päivässä 420. Viikossa tämä tarkoittaa 2940 ylimääräistä kilokaloria ja neljän viikon kesäloman aikana 11 760 kilokaloria.

Punaviinissä kilokaloreita on 70 per 1 dl. Jos juot päivässä kolme pientä lasia punaviiniä (12 cl on yksi annos) eli 36 senttilitraa, kertyy ylimääräisiä kaloreita päivässä 252. Viikossa tämä tarkoittaa 1764 kilokaloria ja neljän viikon kesälomalla 7056 kilokaloria.

7000 ylimääräistä kilokaloria aiheuttaa noin yhden kilogramman painonnousun. 

Oma lukunsa ovat makeat alkoholijuomat. Mitä makeampi juoma, sen enemmän sokeria ja energiaa se sisältää. Esimerkiksi monet drinkit ja makeat siiderit ovat todellisia kaloripommeja.  

Laskelmien lähde: Fineli


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!