”Kerrankin menin hiljaiseksi” – Kari Aihinen paljastaa Savoy-ravintolan "päräyttävimmän" asiakkaan

Kari Aihinen Ravintola Savoy
Kari Aihinen muistelee 80-vuotta täyttävän Ravintola Savoyn ikimuistoisia asiakkaita. Savoy/ Markku Ojala / All Over Press

Legendaarinen helsinkiläisravintola Savoy täyttää tänä kesänä jo 80 vuotta. Ravintolan keittiömestari Kari Aihinen paljastaa Savoy-uransa ikimuistoisimmat asiakkaat.

Ravintola Savoyn tunnetuin asiakas on eittämättä marsalkka Carl Gustaf Mannerheim, jonka ansiosta ravintolan ruokalistalla nähdään vielä tänäkin päivänä liharuoka vorschmack. Mannerheimin lisäksi Savoyssa on vieraillut myös moni muu kuuluisuus ja keittiöhenkilökunnalle jäänyt mieleen myös aivan tavalliset asiakkaat.

Roger Mooren vierailu ei mennyt suunnitelmien mukaan

Savoyn keittiömestari Kari Aihinen muistelee lämmöllä James Bondinakin tunnetun Roger Mooren vierailua ravintolassa. Se ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

– Halusimme kunnioittaa Mooren yksityisyyttä. Moore saapui ravintolaan lasit päässä ja huppu silmillä, ettei kukaan tunnistaisi häntä. Unohdettiin kuitenkin informoida tästä meidän puolalalaiselle pianistille, Aihinen muistelee.

– Ja voi herranjumala! Kun hän asteli tuohon saliin, niin pianisti täräytti ja alkoi soittaa Bond-tunnaria. Koko sali kääntyi katsomaan.  Minä olin hänelle vain, että ”I’m so sorry”, Aihinen nauraa.

Keittiömestarin mukaan Moore hoiti tilanteen todella tyylikkäästi, vaikka tunnelma ravintolassa muuttuikin hetkeksi kaaottiseksi ihmisten kalastellessa nimmareita ja valokuvia.

Minna Haapkylä purskahti itkuun risoton vuoksi

Roger Moore ei kuitenkaan ole Kari Aihiselle se kaikkein ikimuistoisin asiakas. Suomalaisnäyttelijätär Minna Haapkylän vierailu Savoyssa on sen sijaan jäänyt keittiömestarille elävästi mieleen.

– Hän söi ravintolassa silloisen miehensä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa. Kun saavuin pöytään, niin Minna rupesi parkumaan, koska risotto oli niin hyvää. Hän oli ehkä päräyttävin asiakas. Että ruoka voi olla niin hyvää, että joku rupeaa itkemään. Kerrankin minä menin hiljaiseksi.

Hyväntekijän tempaus jäi mieleen

Ravintola Savoyssa on järjestetty myös erilaisia hyväntekeväisyystempauksia. Suomalainen hyväntekijä Brother Christmas järjesti kerran kahdelle äidille ikimuistoisen hemmottelupäivän, joka päättyi illalliseen Savoyssa.

– En tiennyt koko jutusta mitään. Menin vaan höpöttämään pöytään lopuksi, että "moro moro, oliko kiva dinneri?". Toinen heistä sitten kertoi, että oli juuri tulossa sairaalasta. Hänellä on sokea lapsi, joka viettää usein aikaa sairaalassa, eikä lapsi tule koskaan esimerkiksi istumaan tai syömään kunnolla, Aihinen vakavoituu.

– Rupesin sitten nieleskelemään siinä ja mietin, että ei taida hirveästi olla väliä Savoyn tartarin konsistenssilla, kun on olemassa hieman isompiakin murheita. Se tapaus jäi myös mieleen.

Japanilaisturisti skoolasi Alvar Aallon kuvan kanssa

Myös suomalaisesta designista innostuneet japanilaiset ovat Savoyssa tuttu näky. Moni japanilainen rakastaa Alvar Aallon tuotantoa, jota pääsee toden teolla ihailemaan Savoyssa.

Osalla Aallon fanitus onkin mennyt aivan uusiin sfääreihin.

– Japanilaisturisti tilasi kaksi gin tonicia, otti laukusta Alvar Aallon valokuvan, laittoi sen pöydälle ja skoolasi sen kanssa. Siinä täytyy kyllä olla melkoinen tosifani. Tulee Japanista saakka Savoyhin skoolaamaan Alvar Aallon kanssa, Aihinen nauraa.

***

Lapset ratsaavat Kari Aihisen huippuravintolan 5:37

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.