Käsittele oikein – näin kantarellit säilyvät tuoreina pidempään
Poimitko kantarellit koriin sen suurempia ajattelematta? Kun käsittelet sienet oikein jo metsässä, säästät sekä aikaa että vaivaa.
Viileä kesä on saanut sienimetsät kukoistamaan ja poimijat liikkeelle. Ennen sienimetsään lähtöä kannattaa mukaan varata oikeanlaiset varusteet, sillä sienet tulee käsitellä jo metsässä.
Puhdista, halkaise ja nauti
Ruotsalainen sieniasiantuntija Pelle Homberg kehottaa puhdistamaan sienet jo keruupaikalla. Käytä poimimiseen apuna sieniveistä, jolloin suurimmat mullat jäävät maahan. Puhdista myös kantarellit suurimmista roskista ennen koriin laittoa, esimerkiksi sudilla.
Homberg kehottaa halkaisemaan suurimmat sienet toukkien varalta. Kun olet varmistanut jo metsässä, etteivät sienet sisällä salamatkustajia, et kuljeta niitä myöskään kotiisi. Kotona sieniruoan valmistamisen voi aloittaa välittömästi, eikä aikaa tuhlaannu sienen puhdistamiseen.
Kannattaa myös muistaa, että muovipussit eivät ole sopivia poiminta- tai kuljetusastioita. Pusseissa sienet eivät saa riittävästi ilmaa ja lisäksi ne murskaantuvat helposti.
Hiekat pois huuhtelemalla
Osa sienenpoimijoista kuuluu koulukuntaan, joka kieltää ehdottomasti sienien huuhtelun. Kantarellien huuhtelu kuitenkin kannattaa, sillä maassa kasvavat sienet voivat sisältää hiekkaa. Huuhtelulla varmistat, ettei ruokaasi pääse ylimääräisiä ainesosia.
Sienen maku ei ole kovin vesiliukoinen, joten sen voi huuhdella huoletta kylmässä vedessä tarpeen vaatiessa.
Huolellisesti puhdistetut kantarellit säilyvät hyvin jääkaapissa muutamasta päivästä jopa viikkoon. Muista säilyttää kantarelleja ilmavasti myös jääkaapissa. Kosteus nimittäin pilaa sienet herkästi.
Lähde: Alltommat.se
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti