Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karut luvut: 20 prosenttia ruoasta päätyy roskiin – ravintoloille huikea säästö uutuuskeksinnöllä?

Tarjolla ollut ylimääräinen ruoka päätyy hävikkiin.
Tarjolla ollut ylimääräinen ruoka päätyy hävikkiin. Shutterstock
Julkaistu 19.04.2016 13:00

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Ravintoloissa syntyvä ruokahävikki kuormittaa niin ympäristöä kuin ravintolan taloutta. Uusi sovellus on auttanut ravintoloita pienentämään hävikkiä lähes puoleen entisestä. 

Ruokahävikkiä syntyy EU:ssa vuosittain 88 miljoonaa tonnia, kertoo Luonnonvarakeskuksen selvitys. Rahassa mitattuna hävikki on arvoltaan 143 miljardia euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että noin 20 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta lentää roskiin.

Eniten hävikkiä tuottavat kotitaloudet, ravitsemuspalvelut ja kauppa, joiden yhteenlaskettu osuus hävikistä on 70 prosenttia.

Ravintoloissa suurin osa hävikistä syntyy yllättäen tarjoilussa, ei asiakkaiden lautasilla. 

– Ennen kuin ryhdyimme tekemään tutkimusta ajattelimme, että asiakkaiden lautasille jättämän ruoan määrä olisi suurempi. Mittausten edetessä huomasimme, että tarjoiluhävikki onkin suuremmassa roolissa, kertoo tutkija Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta.

Jopa 20 000 euron säästöt vuodessa

Miten ravintolat sitten voisivat pienentää hävikkiä? Lassila & Tikanoja tarttui ongelmaan kehittämällä Hävikkimestari-sovelluksen, joka auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin.

– Sovellus visualisoi hukkaan heitettävän ruoan määrän näkyväksi. Lisäksi Hävikkimestari auttaa asiakasta selvittämään syitä ruokahävikin taustalla, kun työntekijät kirjaavat sovellukseen, mitä he heittävät pois ja miksi, kertoo L&T:n ympäristöjohtamisen asiantuntija Lotta Toivonen.

Toivosen mukaan tulokset tabletilla käytettävän sovelluksen osalta ovat olleet rohkaisevia. Puolen vuoden pilotin aikana ruokahävikin määrä saatiin alenemaan jopa 45 prosentilla.

– Pilottiravintolassa ruokaa päätyi kuukausitasolla jätteeksi noin 800 kiloa aiempaa vähemmän. Rahassa laskettuna se tarkoittaa 20 000 euron säästöä vuodessa, Toivonen kertoo.

Henkilökunnalta toimivia ideoita

Sovellusta käyttäneet pilottiravintolat löysivät testijakson aikana monenlaisia ratkaisuja hävikin pienentämiseksi.

Kun esimerkiksi sovelluksen tarjoama havainto oli, että salaattia menee linjastolta paljon hävikkiin, keksivät työntekijät vaihtaa isot tarjoiluastiat lounasajan loppuajaksi pieniin astioihin. Näin salaattipöytä näyttää täydeltä ja hyvältä asiakkaan silmiin, mutta hävikkiin päätyvän salaatin määrä pienenee.

Asiakasmääriltään vaihtelevaan perjantaihin taas lisättiin nopeasti leikattavia salaattitarpeita, mikä mahdollistaa erävalmistuksen lisäämisen. 

– Kun ihmisille tuodaan tieto eteen, he ovat parhaita keksimään keinoja, joiden avulla päästään tuloksiin. Yhtä ainoaa isoa keinoa hävikkiongelman ratkaisemiseen ei ole, Toivonen toteaa. 

Lisää aiheesta:

Havainnekuva paljastaa karun ruokatotuuden SuomestaHämmentävän moni suomalaisista heittää ruokaa roskiin tästä syystä – sorrutko sinäkin?Onko tässä mitään järkeä? Vaasalaistutkija kummastelee ruokakauppojen pursuavia leipähyllyjä: "Tuotteita voitaisiin hinnoitella jonkin verran alaspäin jo aiemmin"Ruokahävikki on tähtitieteellisissä lukemissa – Luken tutkimus valmistui: laitoksissa syntyy jopa 78 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittainRavintolaruokaa puoli-ilmaiseksi: Suomalainen kohusovellus osoittautui jättimenestykseksi – nyt kelkkaan hyppää myös KotipizzaVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • ke10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat