Kaksi maailman myydyintä alkoholijuomaa vetää suomalaiset hiljaisiksi – tuskin olet maistanut

Baijiu
Kiinalainen baijiu-juoma on myös arvostettu diplomaattinen lahja. All Over Press

Kun Venäjällä juodaan vodkaa ja Meksikossa tequilaa, hörppäävät kiinalaiset omaa kansallisjuomaansa, baijiua. Koreassa puolestaan kitataan miljoonia litroja sojua kurkusta alas.

Luuletko tuntevasi maailman suosituimmat alkoholibrändit? Suomalainen Koskenkorva, venäläinen vodka, skottiviski ja monet muut eurooppalaiset suosikit jäävät kauas taa, kun juomien suosiota verrataan esimerkiksi kiinalaiseen baijiu-viinaan. Tämä durrasta, vehnästä tai riisistä valmistettu kirkas suosikkijuoma on nimittäin maailman myydyin alkoholijuoma – tai ainakin toinen niistä.

Baijiu sisältää jopa 60 prosenttia alkoholia ja sitä nautitaan yleensä shotteina samana tapaan kuin vaikkapa vodkaa. Tilastojen mukaan baijiulla on vuosittain jopa 23 miljardin dollarin markkinat. Kiina näkyy ylipäätään tilastoissa maailman eniten alkoholia kuluttavana kansana, mikä selittyy tietysti pelkästään jo väestömäärällä.

Tunnetuin baijiu-juoman valmistaja Kiinassa on Moutai. Tämän brändin baijiu-juomaa pidetään Kiinassa kansallisjuomana ja pullo on myös arvostettu ja arvokas diplomaattinen lahja. Baijiua kutsutaan Kiinassa myös lempinimillä tulivesi, valkoinen salama sekä juotava partaterä.

Korean soju nousi maailmanlaajuiseksi suosikiksi Gagnam Stylen myötä

Joidenkin tilastojen mukaan maailman suosituimpien alkoholijuomien listan kärkeen nousisi kiinalaisen baijiun sijaan korealainen soju. Tätä Etelä-Korean kansallisjuomaa myytiin vuonna 2013 jopa 65 miljoonaa litraa, kolme kertaa enemmän siis kuin esimerkiksi Smirnoff-vodkaa.

Sojua myydään yli 80 maassa ja sen suosiota on kasvattanut muun muassa Gagnam Style -hitillään julkisuuteen noussut korealainen supertähti Psy. Laulaja on nimennyt sojun parhaaksi ystäväkseen ja esiintynyt myös juoman mainoskasvona useasti.

Suosituin soju on Jinro-brändin riisistä valmistama juoma. Sojun suosiota selittää myös sen äärimmäisen edullinen hinta.

Lähteet: Guardian, Reuters

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja