Juotko liikaa kahvia? Näin onnistut vähentämään

Shutterstock

Tiettyinä aikakausina tuntuu, että kahvia kuluu hurjia määriä. Käsistä karannutta kahvinjuontia voi kuitenkin rajoittaa yllättävän helposti yksinkertaisilla vinkeillä.

Jos kupillinen kahvia ei enää auta, vaan piristyäkseen on kiskottava useampi kuppi sumppia monta kertaa päivässä, voi kahvin kokea rytmittävän arkea jo hieman liikaa. Jos kahvi tuntuu ohjaavan arkea, eikä ilman kuumaa kupillista tunnu pääsevän sängystä ylös, voi kahvinjuonnin vähentäminen olla tarpeen.

Ole itsellesi armollinen

Suomalainen aikuinen juo keskimäärin neljästä viiteen kuppia kahvia. Jos kahvinjuonnin haluaa saada haltuun, ei sitä tarvitse suinkaan lopettaa kokonaan. Arjen rutiineita on vaikea murtaa ja ne kannattaa aloittaa pienin askelin.

Tästä syystä kahvinjuonnin vähentämistä tavoiteltaessa kannattaa aloittaa siitä, että korvaa tietyt rutiinikupposet päivän aikana esimerkiksi sitruunavedellä tai vihreällä teellä. Sitruunavesi tai vihreä tee ovat sopivia karvinkorvikkeita siksi, että sitruunavesi tutkitusti piristää ja vihreällä teellä on sen kofeiinipitoisuuden vuoksi vastaavia vaikutuksia. Vihreässä teessä kofeiinia on kuitenkin vähemmän kuin kahvissa.

Älä lopeta seinään

Etenkin, jos kahvia tulee nautittua suuria määriä päivän aikana, voivat vieroitusoireet yllättää, mikäli kahvista luopuu kerralla kokonaan. Päänsäryt, huonotuulisuus ja keskittymisvaikeudet voivat pahimmillaan haitata arkea hyvinkin ikävästi. Kun kahvinjuontia vähentää suunnitelmallisesti ja asteittain, voi vieroitusoireilta säästyä parhaassa tapauksessa kokonaan.

Osittainen lähde: Blackdoctor

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja