Jopa satoja erilaisia! Tunnetko yleisimmät kurpitsalajikkeet?

kurpitsat
Kurpitsalajikkeita on olemassa satoja erikokoisia ja -makuisia. Colourbox

Talvikurpitsat ovat taas täällä! Kurpitsoista valmistat herkullista ruokaa, kunhan valitset lajikkeen käyttötarkoituksen mukaan.

Monet meistä tuntevat vihreän kesäkurpitsan, mutta miten on talvikurpitsojen laita? Tähän aikaan vuodesta saatavia kurpitsoja kutsutaan talvikurpitsoiksi, sillä ne ovat saaneet kasvaa kovakuorisiksi ja täysin kypsiksi.

Kauppojen hyllyt ovat nyt täynnä erimuotoisia ja erikokoisia kurpitsalajikkeita, joista valmistuu niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja pimeisiin talvi-iltoihin.

Kurpitsalajikkeita on olemassa sadoittain, mutta muutaman tyypillisimmän kurpitsalajikkeen tuntemisesta on hyvä aloittaa. Lajikkeet eroavat toisistaan niin käyttö- kuin käsittelytavaltaankin.

Kaikkia kurpitsalajikkeita tulee säilyttää viileässä ja mielellään erillään etyleenipitoisista vihanneksista, kuten tomaateista.

Jättikurpitsa

Jättikurpitsa on ehkä tunnetuin kurpitsalajike. Se on suurikokoinen, väriltään oranssi lajike, joka sopii käytettäväksi esimerkiksi halloween-koristeiden valmistukseen. Suuret yksilöt voivat painaa jopa 50 kiloa.

Jättikurpitsan hedelmäliha on maultaan mieto, joten se sopii erinomaisesti keittoihin, mutta myös lisuke- ja uuniruokiin käytettäviksi. Jättikurpitsa sisältää runsaasti hedelmälihaa, jota voi myös soseuttaa ja maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla. 

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on pitkulainen, väriltään vaalean keltainen kurpitsa. Myskikurpitsan hedelmäliha on puolestaan kauniin oranssi ja maultaan erittäin makea ja pähkinäinen. Tätä kurpitsaa käytetään erityisesti lisukkeeksi tai keittoihin.

Myskikurpitsan käsitteleminen onnistuu kätevästi, sillä sen kuori on suhteellisen ohut. Halkaistusta kurpitsasta on helppo kaivertaa siemenet pois, jolloin kurpista on valmis käytettäväksi. Sisällä olevat siemenet voidaan9ol  myös paahtaa ja käyttää esimerkiksi salaatteihin tai keiton lisukkeeksi.

Hokkaido

Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa on pyöreä, hieman pisaranmuotoinen lajike, jonka hedelmäliha on väriltään kirkkaan oranssi. Tämän lajikkeen suosio on noussut huimasti viime vuosina sen täyteläisen maun vuoksi.

Hokkaidoa voi käyttää niin patoihin, keittoihin kuin piirakoihinkin, sillä sen kiinteä rakenne ei vetisty helposti kypsennettäessä. Halkaistu hokkaidokurpitsa sopii erityisen hyvin myös täytettäväksi, mutta makean makunsa puolesta erinomaisesti myös jälkiruokiin.

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on saanut nimensä sen käyttötavan mukaan, sillä tämän kurpitsan hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä muodoltaan spagettimaiseksi. Tätä kurpitsaa käytetäänkin tavallisesti spagetin tapaan lisukkeena.

Yksi suosittu valmistustapa on myös uunissa paahtaminen, jonka jälkeen sisus on helppo kaivertaa irti kuoresta. Spagettikurpitsa on pitkulainen, väriltään erittäin vaalean keltainen kurpitsa, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman hunajamelonia. 

Koristekurpitsa

Kooltaan pienet koristekurpitsat on tarkoitettu ainoastaan koristekäyttöön, sillä ne ovat maultaan kitkeriä ja sisältävät vain vähän hedelmälihaa.


Lähde: allaboutpumpkins.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.