Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jopa satoja erilaisia! Tunnetko yleisimmät kurpitsalajikkeet?

Kurpitsalajikkeita on olemassa satoja erikokoisia ja -makuisia.
Kurpitsalajikkeita on olemassa satoja erikokoisia ja -makuisia. Colourbox
Julkaistu 20.10.2015 15:08
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Talvikurpitsat ovat taas täällä! Kurpitsoista valmistat herkullista ruokaa, kunhan valitset lajikkeen käyttötarkoituksen mukaan.

Monet meistä tuntevat vihreän kesäkurpitsan, mutta miten on talvikurpitsojen laita? Tähän aikaan vuodesta saatavia kurpitsoja kutsutaan talvikurpitsoiksi, sillä ne ovat saaneet kasvaa kovakuorisiksi ja täysin kypsiksi.

Kauppojen hyllyt ovat nyt täynnä erimuotoisia ja erikokoisia kurpitsalajikkeita, joista valmistuu niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja pimeisiin talvi-iltoihin.

Kurpitsalajikkeita on olemassa sadoittain, mutta muutaman tyypillisimmän kurpitsalajikkeen tuntemisesta on hyvä aloittaa. Lajikkeet eroavat toisistaan niin käyttö- kuin käsittelytavaltaankin.

Kaikkia kurpitsalajikkeita tulee säilyttää viileässä ja mielellään erillään etyleenipitoisista vihanneksista, kuten tomaateista.

Jättikurpitsa

jättikurpitsa
Jättikurpitsa sopii käytettäväksi myös halloween-koristeluun.Shutterstock

Jättikurpitsa on ehkä tunnetuin kurpitsalajike. Se on suurikokoinen, väriltään oranssi lajike, joka sopii käytettäväksi esimerkiksi halloween-koristeiden valmistukseen. Suuret yksilöt voivat painaa jopa 50 kiloa.

LUE MYÖS: Kuva: Painoa liki 900 kiloa – onko tämä syksyn suurin kurpitsa?

Jättikurpitsan hedelmäliha on maultaan mieto, joten se sopii erinomaisesti keittoihin, mutta myös lisuke- ja uuniruokiin käytettäviksi. Jättikurpitsa sisältää runsaasti hedelmälihaa, jota voi myös soseuttaa ja maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla. 

Myskikurpitsa

myskikurpitsaMyskikurpitsan kuori on muita talvikurpitsoja ohuempi.Colourbox

Myskikurpitsa on pitkulainen, väriltään vaalean keltainen kurpitsa. Myskikurpitsan hedelmäliha on puolestaan kauniin oranssi ja maultaan erittäin makea ja pähkinäinen. Tätä kurpitsaa käytetään erityisesti lisukkeeksi tai keittoihin.

Myskikurpitsan käsitteleminen onnistuu kätevästi, sillä sen kuori on suhteellisen ohut. Halkaistusta kurpitsasta on helppo kaivertaa siemenet pois, jolloin kurpista on valmis käytettäväksi. Sisällä olevat siemenet voidaan9ol  myös paahtaa ja käyttää esimerkiksi salaatteihin tai keiton lisukkeeksi.

Hokkaido

hokkaidoHokkaidokurpitsan sisus on täynnä syötäviä siemeniä.Shutterstc

Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa on pyöreä, hieman pisaranmuotoinen lajike, jonka hedelmäliha on väriltään kirkkaan oranssi. Tämän lajikkeen suosio on noussut huimasti viime vuosina sen täyteläisen maun vuoksi.

Hokkaidoa voi käyttää niin patoihin, keittoihin kuin piirakoihinkin, sillä sen kiinteä rakenne ei vetisty helposti kypsennettäessä. Halkaistu hokkaidokurpitsa sopii erityisen hyvin myös täytettäväksi, mutta makean makunsa puolesta erinomaisesti myös jälkiruokiin.

Spagettikurpitsa

spagettikurpitsaSpagettikurpitsan sisus muistuttaa kypsänä pastaa.

Spagettikurpitsa on saanut nimensä sen käyttötavan mukaan, sillä tämän kurpitsan hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä muodoltaan spagettimaiseksi. Tätä kurpitsaa käytetäänkin tavallisesti spagetin tapaan lisukkeena.

Yksi suosittu valmistustapa on myös uunissa paahtaminen, jonka jälkeen sisus on helppo kaivertaa irti kuoresta. Spagettikurpitsa on pitkulainen, väriltään erittäin vaalean keltainen kurpitsa, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman hunajamelonia. 

Koristekurpitsa

koristekurpitsaKoristekurpitsat eivät ole syötäviä.Colourbox

Kooltaan pienet koristekurpitsat on tarkoitettu ainoastaan koristekäyttöön, sillä ne ovat maultaan kitkeriä ja sisältävät vain vähän hedelmälihaa.

Lähde: allaboutpumpkins.com

Lisää aiheesta:

Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen "Kotikeittiön yllättäjä" – tätä saat nyt erittäin edullisesti ruokakaupasta!Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriinHalpa kilohinta! Moni ei ole hoksannut käyttää herkullista raaka-ainetta pastaanSuomalaiset syövät näitä terveyspommeja vain pari kiloa vuodessa, vaikka ne ovat edullisiakin: "Eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän"Sesongin hittiherkku, jota kannattaa ostaa nyt kaupasta: Korvaa jopa spagetin!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • 09:42
    Ruoka

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • Eilen18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?