Järkyttävä vaikutus: Heitätkö vuodessa jopa 500 euroa roskiin?
Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla muistutetaan, millaiset vaikutukset ruoan roskiinheittämisellä on sekä ympäristölle että lompakolle.
Kuluttajaliitto organisoi tänä vuonna jo toisen kerran valtakunnallisen Hävikkiviikon, jota vietetään 8.-14.9. Mukaan tempaukseen on lähtenyt suuri joukko yhteistyökumppaneita elintarvikeyrityksistä järjestöihin ja kaupasta ravintola-alaan. Viikon aikana järjestetään tempauksia ja jaetaan ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää tietoa, vinkkejä ja ideoita.
23 kiloa ruokaa roskiin
Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Kotitaloudet ovat avainasemassa ruokahävikin vähentämisessä; kotikeittiöissä hävikkiä tulee enemmän kuin vaikkapa kaupassa (12-14 kg/vuosi henkeä kohden) tai ruokapalveluissa (14-16 kg/vuosi henkeä kohden).
– Asialle on yksinkertaisesti tehtävä jotain, ja on meidän itsemme vastuulla muuttaa omaa käyttäytymistämme. Kuluttajat voivat tehdä ihmeitä omien kulutus- ja ruoanlaittotottumuksiensa puitteissa – niin suuri on kotona roskiin heitettävän ruoan määrä. Avaimet ruokahävikin vähentämiseksi ovat jokaisen ruokaa ostavan suomalaisen käsissä, Kuluttajaliiton Annikka Marniemi pohtii.
Heitätkö vuodessa 500 euroa roskiin?
Kuluttajaliitto muistuttaa, ett'ä roskiin heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä valtavasti. Samalla se tekee lovea lompakkoon ja nostaa perheiden ruokakuluja. Kotitalouksissa roskiin joutuva ruoka tarkoittaa rahassa keskimäärin 125 euroa. Niinpä neljän hengen perhe hukkaa vuodessa jopa 500 euroa. Hävikkiviikko herättelee kaikkia suomalaisia miettimään, miten ruokahävikkiä pystyy pienin keinoin vähentämään.
– Olemme saaneet mukaan kumppaneiksi koko joukon ruoan parissa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, eikä innostavilta ja kannustavilta hävikinvähentämisideoilta voi Hävikkiviikolla välttyä. Lisäksi viikon aikana järjestetään mielenkiintoisia yleisötapahtumia, kertoo Marniemi.
Hävikkiviikon aikana kumppanit järjestävät tapahtumia eri puolella maata. Torstaina 11.9. muun muassa jaetaan kaupoilta saaduista hävikkiraaka-aineista valmistetut yhteensä 5000 lounasta Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan