Karu paljastus pikaruokaravintoloiden leivistä – sisältävät kiisteltyä kemikaalia
Subway-pikaruokaketju joutui vuonna 2014 keskelle kohua, kun paljastui, että ketjun leivissä käytettiin atsodikarbonamidi-ainetta, jota käytetään myös muun muassa joogamattojen valmistuksessa.
Subway sai osakseen laajaa myllytystä, kun ketjun leivissä paljastettiin käytettävän atsoyhdisteisiin kuuluvaa kemikaalia. Kohun aikaan huomiotta kuitenkin jäi, ettei Subway ollut pikaruokaketjuista ainoa, joka kyseistä ainetta käytti. Delish-sivuston mukaan esimerkiksi McDonald's, Chick-fil-A, Wendy's, White Castle ja Jack in the Box pääsivät julkisuudessa pälkähästä, mikä tarkoittaa, että moni kuluttaja on nauttinut tietämättään kemikaalia useiden eri ravintoloiden tuotteiden välityksellä.
Bloombergin mukaan Dunkin’ Donuts luopui kemikaalin käytöstä osassa tuotteitaan, mutta jätti kemikaalin Texas toasteihinsa. Burger Kingin French toastissa kemikaalia on edelleen, kuten myös Arby’s-ketjun monissa eri tuotteissa.
Atsodikarbonamidia käytetään muovin ja kumin valmistuksessa. Elintarviketeollisuudessa sitä käytetään jauhonparanteena. Euroopan Unionin alueella atsodikarbonamidin käyttö jauhonparanteena on kielletty.
Lähde: Delish
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan