Ilmaista ja kiehtovaa superruokaa – metsässä odottaa nyt aarre niille, jotka tietävät, mitä etsiä: "Kevyttä ja vähärasvaista ravintoa"

Metsät pursuavat sieniä – satokausi alkoi tavallista aikaisemmin 1:57 Metsät pursuavat sieniä – satokausi alkoi tavallista aikaisemmin

Lauantaina vietetään samanaikaisesti sekä Suomen luonnon päivää että Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Martat muistuttavat, että metsän herkulliset aarteet ovat todellista superruokaa, mutta niiden poiminnassa täytyy olla tarkkana. 

Tänä kesänä ja syksynä sienien ystäviä on todella hemmoteltu. Sienikausi on alkanut lupaavasti – herkku- ja punikkitatit, haperot, limanuljaskat, mustatorvisienet sekä kantarellit ovat löytäneet tiensä sienestäjien koreihin. Myös suppilovahverot ovat jo paikoitellen heränneet.

Marttojen sienineuvojat tarjoavat apua sienten tunnistamiseen perinteisenä Marttojen valtakunnallisena sienipäivänä lauantaina 29.8. Kyseessä on samalla Suomen luonnon päivä, ja se käynnistää Marttojen sieniviikon, jolloin eri puolilla Suomea toteutetaan sieniretkiä, -ruokakursseja sekä -neuvontaa.

Martat suosittelevat keräämään aina vain niitä sieniä, jotka varmuudella pystyy itse tunnistamaan. Sieniretkelle kannattaa lähteä heti, kun tunnistaa jo yhden tai muutaman varmasti syötäväksi kelpaavan sienen.

Suomalaista superruokaa parhaimmillaan

Sienistä puhutaan paljon niiden hyvän maun vuoksi, mutta ne ovat myös ravintoarvoltaan erinomaista syötävää, Martat muistuttavat.

– Sienet ovat kevyttä ja vähärasvaista ravintoa, ja ne sisältävät paljon kuitua ja vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Sienet sopivat hyvin myös useimmille erityisruokavaliota noudattaville.

Metsästä itse poimittuina sienet ovat ilmaisia ja samalla tärkeä ilmastoteko.

– Lisäämällä sieniä, marjoja ja kasviksia ruokavalioon vähennät ilmastokuormitusta.

Metsään kannttaa mennä vielä myöhemminkin syksyllä, sillä luonnonantimia on tarjolla aina lumen tuloon saakka. Sen jälkeen onkin hyvä perehtyä erilaisiin säilöntäohjeisiin, jotta herkuista voi nauttia keskellä talveakin, 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat