Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmainen ja luonnollinen arominvahvenne – miksi suomalaiset eivät hyödynnä tuttua kasvia?

Kallioimarre on suomalaisista metsistä tuttu kasvi.
Kallioimarre on suomalaisista metsistä tuttu kasvi.Lehtikuva
Julkaistu 12.09.2014 14:20

MTV LIFESTYLE

Kallioimarre, mesijuuri, imeläjuuri – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta harva käyttää suomalaisista metsistä hyvinkin tuttua kasvia ruoanlaitossa.

Tuttua villiyrttiä, kallioimarretta voi käyttää mausteena niin arki- kuin juhlaruoissa. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg suosittelee käyttämään kallioimarretta rohkeasti ruoanlaitossa, sillä tuttu kasvi parantaa ruoan makua.

Aromia sieniruokiin

Villiyrttispesialistin oma suosikki syksyisistä luonnon antimista on kallioimarre – ja etenkin sen juuri, joka tunnetaan lakritsinmakuisena metsän herkkuna. Kallioimarre sopii erityisen hyvin sieniruokiin.

– Kallioimarre on luontainen arominvahvenne, Tallberg kertoo.

Asiantuntija muistuttaa, että juurien keräämisessä on oltava erityisen tarkkana, sillä juurien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan. Juuria kerätessä on hyvä ottaa huomioon myös se, ettei niitä kerää yli omien tarpeiden.

– On tärkeää pitää mielessä, että juurta kannattaa ottaa käyttöön vain pieniä määriä kerrallaan, Tallberg toteaa.

Ketunleipää ja erilaisia heiniä

Ketunleipä
Lehtikuva

Monelle lapsuudesta tuttu ketunleipä sopii niin ikään erityisen hyvin ruoanlaittoon. Ketunleivät ovat parhaimmillaan kesällä, mutta syksyn kynnykselläkin parhaita yksilöitä voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Suomen luonto tarjoaa villiyrteistä innostuneille kokeille myös erilaisia heiniä, joita voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Parhaimmillaan luonnon antimet voivat korvata jopa suolan ruoassa.

– Tarjolla on ahonsuolaheinää ja niittysuolaheinää. Niistä saa ruokiin hapokkuutta ja suolaisuutta, hän toteaa.

– Lisäksi luonnossa on nyt pihatähtimöä ja pihasauniota, Tallberg listaa.

On hyvä pitää mielessä, että villiyrttejä kerätessä on tärkeää olla varma siitä, että tunnistaa keräämänsä kasvit. Apuna voi käyttää esimerkiksi erilaisia kasvikirjoja.

LUE MYÖS:

Suomen metsien arvokas herkku maistuu myös raakana – hinta satoja euroja kilolta

Pihallasi kasvaa huikea vitamiinipommi – hyviä rasvoja ja sopii laihduttajalle

Näin tunnistat arvokkaan matsutaken – varo tätä sientä!

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Moni ei ole edes maistanut syksyn superherkkua – terveellistä ja edullista!Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenKäveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • pe17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • to20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • to19:09
    Ruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"