Hyödynnä vihannekset kokonaan – älä heitä näitä osia roskiin

Kukkakaali ja parsakaali
Shutterstock

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että tiettyjen vihannesten lehtiä ei suinkaan kannattaisi heittää suoraan roskiin, vaan ne voisi hyödyntää ruoanlaitossa samaan tapaan kuin itse vihanneksenkin?

Jos haluaa säästää ruokakustannuksissa ja tehdä ekologisia valintoja, kannattaa rohkeasti hyödyntää tiettyjen kasvisten lehdet ruoanlaitossa.

– Uskon, että ihmiset eivät tule ajatelleeksi kasvisten varsien ja lehtien hyödyntämistä, sillä se vaatii mielikuvitusta ja suunnittelua – tai niin ainakin ajatellaan, kokki ja ruokabloggari Carol Blymire toteaa Popsugar.comille.

Parsakaalin ja kukkakaalin lehdet

Moni kuorii pakkaamattoman kukkakaalin lehdistä jo kaupassa, vaikka lehtiä voisi hyödyntää ruoanlaitossa. Kukkakaalin ja parsakaalin lehdistä valmistuvat helposti maukkaat ja terveelliset sipsit samaan tapaan kuin viime kesänä erityisen trendikkääksi nousseesta lehtikalista.

Maissintähkien lehdet

Moni syö maissista vain sen jyvät, vaikka maissintähkistä voisi hyödyntää myös lehdet. Blymire käyttää maissintähkien lehtiä kasviskeitoissa ja erilaisissa muhennoksissa.

Punajuuren lehdet

Etenkin torilla on usein tarjolla punajuuria lehtineen. Harva kuitenkaan hyödyntää punajuuren lehtiä, jotk sopivat erityisen hyvin esimerkiksi salaatteihin.

Retiisinvarret

Suomessa on tapana syödä retiisejä raakana, ja monet heittävät pois retiisien varret. Blymire suosittelee kypsentämään retiisit varsineen ja lehtineen – ja hyödyntämään siten myös retiisien varret.

Blymire kypsentää retiisit varsineen ja lehtineen padassa kasvis- tai kanaliemessä. Sekaan hän lisää salottisipulia sekä suolaa ja pippuria. Retiisien kypseneminen vie aikaa noin vartin verran ja ne sopivat lisukkeeksi esimerkiksi kanaruoalle.

Lähde: Popsugar.com, motherearthnews.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!