Hyödynnä vihannekset kokonaan – älä heitä näitä osia roskiin

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että tiettyjen vihannesten lehtiä ei suinkaan kannattaisi heittää suoraan roskiin, vaan ne voisi hyödyntää ruoanlaitossa samaan tapaan kuin itse vihanneksenkin?
Jos haluaa säästää ruokakustannuksissa ja tehdä ekologisia valintoja, kannattaa rohkeasti hyödyntää tiettyjen kasvisten lehdet ruoanlaitossa.
– Uskon, että ihmiset eivät tule ajatelleeksi kasvisten varsien ja lehtien hyödyntämistä, sillä se vaatii mielikuvitusta ja suunnittelua – tai niin ainakin ajatellaan, kokki ja ruokabloggari Carol Blymire toteaa Popsugar.comille.
Parsakaalin ja kukkakaalin lehdet
Moni kuorii pakkaamattoman kukkakaalin lehdistä jo kaupassa, vaikka lehtiä voisi hyödyntää ruoanlaitossa. Kukkakaalin ja parsakaalin lehdistä valmistuvat helposti maukkaat ja terveelliset sipsit samaan tapaan kuin viime kesänä erityisen trendikkääksi nousseesta lehtikalista.
KATSO RESEPTI: Supersuositut lehtikaalisipsit
Maissintähkien lehdet
Moni syö maissista vain sen jyvät, vaikka maissintähkistä voisi hyödyntää myös lehdet. Blymire käyttää maissintähkien lehtiä kasviskeitoissa ja erilaisissa muhennoksissa.
Punajuuren lehdet
Etenkin torilla on usein tarjolla punajuuria lehtineen. Harva kuitenkaan hyödyntää punajuuren lehtiä, jotk sopivat erityisen hyvin esimerkiksi salaatteihin.
Retiisinvarret
Suomessa on tapana syödä retiisejä raakana, ja monet heittävät pois retiisien varret. Blymire suosittelee kypsentämään retiisit varsineen ja lehtineen – ja hyödyntämään siten myös retiisien varret.
Blymire kypsentää retiisit varsineen ja lehtineen padassa kasvis- tai kanaliemessä. Sekaan hän lisää salottisipulia sekä suolaa ja pippuria. Retiisien kypseneminen vie aikaa noin vartin verran ja ne sopivat lisukkeeksi esimerkiksi kanaruoalle.
Lähde: Popsugar.com, motherearthnews.com
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Juustoinen siemennäkkäri ja mausteiset parmesaanipikkuleivät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Koko Suomi leipoo: Mummin mustikkasuu, Juulian resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Lumihiutalejoulutortut – taittele joulutorttu helposti lumihiutaleen muotoon