Hurjasti terveyshyötyjä – tiesitkö näitä faktoja kesäkurpitsasta?

Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on yllättävän monipuolinen vihannes.

Kesäkurpitsa on monelle tuttu vihannes, mutta harva tietää, kuinka terveellinen ja monipuolinen herkku kesäkurpitsa todella on. Lue mielenkiintoiset faktat!

Sen lisäksi, että kesäkurpitsa on äärimmäisen terveellinen vihannes, taipuu se kotikeittiössäkin moneksi. Tiesitkö, että kesäkurpitsaa voi käyttää pastan sijaan – tai että myös kesäkurpitsan kukat sopivat ruoanlaittoon?

Vähäkalorinen herkku

Yksi kupillinen kesäkurpitsaa sisältää noin 19 kilokaloria. Kesäkurpitsa on jopa kasvikseksi erityisen vähäkalorinen.

Kukinnot voi syödä

Harvalle tulee kesäkurpitsasta mieleen kukka, mutta kesäkurpitsa kasvaa kauniista keltaisesta kukkasesta. Tavanomaisissa ruokakaupoissa kesäkurpitsan kukkia on harvoin kaupan, mutta maalta on mahdollista ostaa kesäkurpitsan kukkia – jotka ovat täysin syötäviä.

Tekee hyvää sydämelle

Kesäkurpitsa sisältää valtavasti terveellistä kaliumia. American Heart Association mukaan kalium voi auttaa hallitsemaan verenpainetta, sillä se vähentää suolan haitallisia vaikutuksia elimistössä. Tutkimuksista on saatu myös viitteitä siitä, että lisäämällä kaliuminsaantia halvausriski ja riski sairastus sydänsairauksiin laskee. Yksi kupillinen kesäkurpitsaa sisältää noin kahdeksan prosenttia kaliumin päivittäisestä saantisuosituksesta.

Voi käyttää pastan tapaan

Viime vuosina hiilihydraattien välttely on vakiinnuttanut paikkansa laihdutustrendinä ja tästä syystä osa välttelee esimerkiksi pastan syömistä. Mandoliinilla siivutettua kesäkurpitsaa voi käyttää pastan sijaan kastikkeiden seurana.

Vihreää ja keltaista

Kesäkurpitsasta puhuttaessa monelle tulee mieleen tummanvihreä kasvis, mutta kesäkurpitsoja on myös keltaisia. Vihreässä ja keltaisessa kesäkurpitsassa ei ole juurikaan eroja – jotkut pitävät keltaista laatua hieman makeampana.

Puhdistaa kehoa

Kesäkurpitsan väitetään olevan erityisen tehokas poistamaan kuona-aineita kehosta. Kesäkurpitsan uskotaan edistävän ruoansulatusta ja suojaavan suolistoa.

Kaipaatko vinkkejä kesäkurpitsan valmistukseen? Katso video!

Täytetyt kesäkurpitsat 2:56

LUE RESEPTIT:

Lähde: news.health.com, wikipedia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!