HS: Helsingin päiväkoteihin vaaditaan vegaaniruokaa – "ei ole mahdollista"

lapset
Helsingissä pohditaan vegaaniruokaa. Shutterstock

Helsingin kaupunginhallitus pohtii tänään, pitäisikö päiväkotien tarjota lapsille vegaaniruokaa muiden veronmaksajien kustannuksella, kertoo Helsingin Sanomat.

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn mukaan kaupungilla ei ole varaa tarjota lapsille vegaaniruokaa päiväkodeissa, sillä vegaaniruoan tuottaminen on liian kallista.

– Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja hyväksyttyjen määrärahojen puitteissa ei ole mahdollista toteuttaa vegaaniruokavaliota päiväkodeissa, Räty kirjoittaa kaupunginhallituksen esitystekstissään.

– Helsinkiläisillä veronmaksajilla ei ole velvollisuutta kustantaa helsinkiläisten päiväkotilasten vegaaniruokavaliota. Jos vanhemmat haluavat lapselleen vegaaniruokavalion päiväkodissa, vanhempien tulee itse vastata vegaaniruokavalion tuottamisesta, kirjoitettiin lautakunnan päätöstiedotteessa huhtikuun alussa.

Muotoilu oli perussuomalaisten Aleksi Niskasen kirjoittama. Sitä kannattivat kokoomuksen Juha Levo, Laura Simik ja Mukhtar Abib sekä kristillisten Mika Ebeling

– Ravintosuositusten muutokset mahdollistavat vegaaniruokavalion tarjoamisen myös päiväkodeissa, kun siihen varataan tarvittavat määrärahat. Perheitä tulisi kohdella yhdenvertaisesti myös ruokavalion osalta, kun kyseessä ovat painavat eettiset syyt, lukee vihreiden Emma Karin, Martti Tulenheimon sekä sosialidemokraattien Terhi Mäen ja vasemmistoliiton Petra Malinin jättämässä eriävässä mielipiteessä.

Rädyn mukaan vegaaniruoan tarjoaminen sitä haluaville lapsille tuottaisi helsinkiläisille veronmaksajille noin 123 000 euron lisäkustannukset.

Helsingin Sanomien mukaan kaupunki käyttää keskimäärin 7,3 euroa päivässä päiväkotilasten aamupalaan, lounaaseen ja välipalaan. Vegaaniruoan kohdalla Helsingin virkamiehistö arvioi kustannuksen olevan 11,7 euroa. Hintaero johtuu Rädyn arvion mukaan pääosin vegaaniruoan tarjoamisen ja tuottamisen aiheuttamista lisätöistä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!