Hesburgerin hurja kasvu pienestä grillistä 500 ravintolan hampurilaisketjuksi – tiesitkö tätä 40 vuotta täyttävästä "Hesestä"?

hesburger-retro
Hesburger

Hampurilaisketju Hesburger täyttää tänä vuonna jo 40 vuotta. Suomen Turusta maailmankartalle ponkaisseella Hesbugerilla on nyt yhteensä 500 ravintolaa, joista kaukaisimmat sijaitsevat Venäjän itäpäässä Kamtšatkan niemimaalla.

Suomen ja Baltian suurin hampurilaisketju Hesburger saavutti juuri merkittävän rajapyykin, kun Kiovassa avasi ovensa kaksikerroksinen Hesburger autokaistoineen ja leikkipaikkoineen. Tuoreen avauksen myötä maailmassa on 500 Hesburger-ravintolaa.

Suomen 280 Hesburger-ravintolan lisäksi ketju toimii Liettuassa (57), Latviassa (50), Virossa (48), Venäjällä (36), Bulgariassa (19), Ukrainassa (6), Saksassa (2) ja Valko-Venäjällä (2).

Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela uskoo lähivuosien maltilliseen kasvuun.

– Ilmassa on epävarmuutta, joka varmasti tavalla tai toisella vaikuttaa kaikkiin aloihin. Pikaruoka-alan kokonaistilanne on kuitenkin stabiili. Uskon, että Hesburger tulee lähivuosina kasvamaan tasaisen rauhallisesti useimmilla alueilla, joissa nyt toimimme.

Näin "Hese" sai alkunsa

Hesburgerin juuret ulottuvat vuoteen 1966, jolloin nuori yrittäjäpariskunta Heikki ja Kirsti Salmela perustivat Naantaliin Kievarin grillin. Pikaruokakulttuurin rantauduttua Suomeen he avasivat ensimmäisen Hesburger-ravintolan Turun keskustan Hansakortteliin vuonna 1980. Hesburger täyttää siis tänä vuonna jo 40 vuotta.

1990-luvun puolivälin jälkeen Hesburger levisi Varsinais-Suomesta valtakunnalliseksi ketjuksi.Ensimmäiset askeleet ulkomaille ketju otti vuonna 1996, kun se avasi ravintoloita Saksaan ja Viroon.

Hesburger aikajanalla:
1966 Heikki ja Kirsti Salmela aloittavat yritystoiminnan Kievarin grillin parissa Naantalissa.
1970-luku Yritys laajentuu Turkuun, avataan Puutorin Grilli. Punaisen ja valkoisen majoneesin reseptit syntyvät Heikin käsissä. 
1980 Ensimmäinen Hesburger-ravintola Turun Hansakortteliin Kristiinankadulle
1990-luku 1990-luvun puolivälissä alkaa oman ketsupin tuotanto. 
1996  Hesburger ottaa ensiaskeleet ulkomaille Viroon ja Saksaan
2002 Yli 200 Hesburger-ravintolaa
2016 Hesburger-sovellus tuo ravintolan jokaisen taskuun
2019 Huippumoderni oma kasviproteiinitehdas aloittaa toiminnan
2020 500 Hesburger-ravintolaa maailmassa

Tiesitkö näitä faktoja Hesburgerista?

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Hesburgerin vuosikymmeniin mahtuu monenlaisia vaiheita ja virstanpylväitä. Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos kertoo MTV:lle, että tänä päivänä Hesessä myydään yli 30 miljoonaa hampurilaista tai tortillaa vuodesta. Ruokatrendien vanavedessä myös Hesburgerin valikoima on muuttunut vuosien saatossa entistä kasvispainotteisemmaksi.

– Tähtäämme siihen, että vuonna 2030 puolet Suomen Hesburger-ravintoloiden myymistä tuotteista on lihattomia. Tavoite koskee lihattomien tuotteiden osuutta kaikista myydyistä suolaisista vakiovalikoiman tuotteista ranskanperunoita lukuun ottamatta. Vuonna 2019 tuo osuus oli noin kuusi prosenttia, Santos kertoo.

Tässä lisää nippelitietoa Hesburgerista:

 • Hesburger-ravintoloissa, pääkonttorilla, tuotannossa ja logistiikkakeskuksessa työskentelee lähes 8 000 ihmistä. Noin puolet Suomen Hesburger-ravintoloista toimii franchising-periaatteella.
 • Vuonna 2019 Kaarinassa valmistettiin noin 17 miljoonaa kappaletta 30-40 gramman painoisia majoneesipusseja. Samana vuonna majoneesia vietiin ulkomaille 1 090 000 kiloa
 • Hesburgerin työasujen materiaalina käytetään mm. kierrätysmuovipulloja.
 • Terassipöytiä tehdään vanhoista työvaatteista ja kierrätysmuovista.
 • Hesburger luopui alan edelläkävijänä polystyreenirasioista jo 1990-luvulla eikä Hesburger-ravintoloissa asioiville ole koskaan jaettu muovipusseja. 
 • Asiakastilojen maustepisteiltä pillit poistettiin kokonaan vuonna 2018. Sen vaikutuksesta pillien kulutus väheni 7 miljoonalla pillillä vuodessa.
 • Hesburger lanseerasi kesällä 2020 oman vaatemalliston
 • 30 000 litraa Hesburgerin käytettyä paistoöljyä kuukaudessa kierrätetään laivojen biopolttoaineeksi.
 • Hesburger-sovellus on ladattu jo yli 2,2 miljoonaa kertaa ja se on yksi Suomen suosituimpia sovelluksia.
 • Muutamassa kaupungissa on HesePesu-autonpesulinjastoja
 • Bangladeshissa Hesburger tunnetaan kouluna. Jo yli vuosikymmenen ajan tehty työ lähetysjärjestö Fidan kanssa on mahdollistanut sadoille slummin lapsille koulutuksen.
 • Kaukaisimmat Hesburgerit sijaitsevat Venäjän itäpäässä Kamtšatkan niemimaalla.
 • Hesburgerilla on edelleen töissä useampi henkilö, jotka ovat olleet mukana 1980-luvulta saakka ja todistanee ketjun laajentumisen ja kehittymisen kaikkine vaiheineen.


***

Tiesitkö? Näin valmistuvat hampurilaisketjujen hampurilaissämpylät Suomessa:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja