Herää jo! Nämä terveelliset ruoat piristävät

Shutterstock

Väsymystä voi pyrkiä torjumaan muullakin kuin kofeiinilla.

Vaikka väsyneenä tekee usein mieli sokerisia herkkuja, energiajuomia ja kofeiinia, ei niitä kannata nauttia väsyneenä. Hetkellisen piristyksen jälkeen olo muuttuu usein sokerin tai kofeiinisen juoman nauttimisen jälkeen entistä uupuneemmaksi.

Amerikkalaisen Academy of Nutrition and Dieteticsin edustaja Alissa Rumsey kertoo, että proteiinien ja hiilihydraattien sopiva tasapaino ruokavaliossa on tärkeää virkeyden kannalta. Hiilihydraateista saa nopeasti energiaa ja proteiini yläpitää kylläisyyden tunnetta. Asiantuntijan mukaan oikeanlaisella hiilihydraattien ja proteiinien yhdistelmällä nälän aiheuttamat heikkouden ja nälän tunteet pysyvät loitolla.

Saksanpähkinä

Pähkinöistä juuri saksanpähkinät piristävät erityisen paljon. Saksanpähkinöissä on sopivasti proteiinia ja kuitua ylläpitämään kylläisyyden tunnetta ja tästä syystä ne auttavat myös pysymään pirteänä.

Kananmuna

Kananmunat sisältävät niin ikään paljon proteiinia ja edesauttavat pirteää oloa pitäessään nälän loitolla. Kananmunat sisältävät myös koliinia, joka parantaa aivojen toimintaaja saa siten olonkin tuntumaan virkeämmältä.

Lohi

Lohessa on paljon hyödyllisiä omega3-rasvahappoja, joita ihmiskeho ei itse tuota. Tutkimuksissa on todettu, että masennuksesta johtuvan väsymyksen taltuttamisessa omega3-rasvahapoilla voi olla merkittäviä vaikutuksia.

Vehnänalkiot

Vehnänalkioiden sisältämän E-vitamiinin on todettu lieventävän kroonisen väsymyksen oireita.

Suklaa

Tumma suklaa sisältää teobromiinia, joka on kofeiiniin verrattavissa oleva piriste, joka ei kuitenkaan ole yhtä vahvaa kuin tutumpi kofeiini. On hyvä pitää mielessä, että tumma suklaa on sitä terveellisempää, mitä voimakkaampaa se on. Tavallisesti terveyssyistä suositellaan vähintään 70-prosenttista tummaa suklaata.

MTV LIFESTYLE

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja