Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinkiläisravintolassa valmistetaan poikkeuksellisia runebergintorttuja: "Joskus kokeilut menevät metsään, mutta tämä onnistui"

Kuusi palaa -ravintolan runebergintorttuja.
Kuusi palaa -ravintolan runebergintorttuja.MTV
Julkaistu 03.02.2022 19:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsinkiläisen hotelli Marski by Scandicin ravintolassa valmistetaan poikkeuksellisia runebergintorttuja.

Runebergin päivää vietetään vuosittain helmikuun viidentenä päivänä kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin kunniaksi. Olennaisena osana juhlapäivää ovat tietysti runebergintortut, joita suomalaiset herkuttelevat kausileivonnaisena tammi-helmikuun vaihteessa. 

Kaikkihan jo tuntevatkin perinteisen runebergintortun rakenteen: lieriön muotoinen leivonnainen valmistetaan muun muassa keksimuruista ja vehnäjauhoista, kostutetaan punssilla, karvasmanteliaromilla tai rommilla ja kuorrutetaan vadelmahillolla sekä sokerikuorrutteella.

Perinteet ovat perinteitä ja joidenkin herkuttelijoiden mielestä klassikoihin ei tule kajota. Silti monista klassikkoleivonnaisista lanseerataan vuosittain toinen toistaan luovempia ratkaisuja. Talvella 2021 kerroimme muun muassa helsinkiläisbaarin erikoislaatuisista black metal -laskiaispullista.

Helsinkiläisravintolan tuunattu runebergintorttu

runebergintorttu1
Kuusi palaa -ravintolan runebergintorttuja.MTV

Myös runebergintorttuihin on nyt kajottu, sillä helsinkiläisen Marski by Scandic -hotellin Kuusi palaa -ravintolassa tarjoillaan omalaatuista versiota klassikosta jo toista vuotta putkeen.

– Runebergintorttuhan on runebergintorttu. Siinä ei hirveästi ole sellasta muokattua reseptiikkaa. Teemme tortun omaan Marskin punssiin, sokerikuorrutteen sijaan käytämme valkosuklaa-ganachea ja hillo on lakritsi-vadelmahilloa, kertoo Kuusi palaa -ravintolan keittiömestari Sami Lyly.

Muutkin ovat tuunanneet runebergintorttuja! Kokeile vaikka näitä runebergin laskiaispullia.

Tortun esillepano sen sijaan leikittelee ravintolan nimellä: leivonnainen on kuusen muotoinen, ja sen alle on aseteltu vielä toinen pala torttua. Leivonnaisen päälle on ripoteltu myös kullanvärisiä, suussa poksahtelevia rakeita.

– Kuusi ja pala. Se on se juttu siinä. Leikimme jälleen Suomen kielellä ja tuomme reseptiin pari omaa juttua.

Rohkeaa leikittelyä perinteillä

Koko Kuusi palaa -ravintolan filosofia perustuu samaiseen ajattelumalliin. Ravintolan ruokalistalla on useita suomalaisia klassikoita, jotka on jollain tapaa modernisoitu. Ravintola on kuuluisa muun muassa omalaatuisista mokkapaloistaan ja nyt suunnitteilla on jännittävä ruokalaji, joka on saanut inspiraationsa herne-maissi-paprikasta.

– Tykätään leikkiä perinteillä. Koko ajan mietitään, että mitä tehdään seuraavaksi. Vaikka aina sanotaan, että ruoalla ei saa leikkiä, niin tällainen hauskuus kuuluu Kuusi palaa -konseptiin, Lyly perustelee.

Keittiömestarin mukaan kaikkia ei voi koskaan miellyttää, kun lähdetään uudistamaan jotakin perinteistä. Ruoat jakavat aina mielipiteitä.

– Parastahan se olisi, että päästäisiin jollain tasolla plussan puolelle. Toki aina on heitä, jotka eivät tykkää. Jonkun mielestä runebergintortun pitää olla pyöreä ja siinä pitää olla tiettyä punssia. Ymmärrän sen.

Ravintolan omalaatuisen runebergintortut on kuitenkin Lylyn mukaan otettu hyvin vastaan ja niistä on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne. 

– Joskus nämä kokeilut menevät metsään, mutta tämä onnistui.

Tällä reseptillä valmistuvat Kuusi palaa -ravintolan runebergintortut

runebergintorttu2Kokeile kotona Marskin runebergintorttuja.MTV

Runebergintorttu-pelti

16 munanvalkuaista
300 g voita
2 dl kermaa
2 dl piimää
6 dl sokeria
200 g vehnäjauhoja
200 g mantelijauhoja
200 g mantelirouhetta
150 g piparimuruja

Ruskista voi 156 asteeseen sen jälkeen siivilöi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa munan valkuaiset vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja maito ja piimä keskenään. Sekoita vuorotellen varovasti valkuaisvaahdon sekaan, lisää viimeisenä huoneenlämpöinen ruskistettu voi. Paista pellillä 200 asteessa 20 minuuttia.

Valkosuklaa ganache:

250g valkosuklaata
8 g glukoosia
1,5 dl maitoa
4 liivatelehteä
3 dl kermaa

Sulata suklaa, lisää sekaan glukoosi. Kuumenna maito ja lisää sekaan liotetut liivatelehdet. Sekoita maito suklaaseen, sekoita lopuksi kerma kylmänä massaan. Anna massan jäähtyä ja vaahdota vatkaimella. Laita pursotinpussiin.

Vadelma-lakritsihillo:

500 g pakastevadelmia
1 rkl lakritsijauhetta
250 g hillosokeria

Lisää kattilaan vadelmat, lakritsijauhe ja hillosokeri. Kuumenna kiehuvaksi, saa keittyä kasaan noin 15 minuuttia. Kevyesti voi välillä sekoittaa. Anna hillon jäähtyä. Laita pursotinpussiin.

Marskin baarin ”punssi”

2,5 dl giniä
2,5 dl vettä
2 dl omenamehua
4 appelsiinin kuoret
½ sitruuna viipaloituna
3 neilikkaa
3 kanelitankoa
0,5 dl hunajaa
Rooibosteetä

Keitä ensin 2 dl omenamehua rooibosteen kanssa hetki, siivilöi omenamehu. Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua yön yli ja siivilöi.

Leikkaa torttuja pellistä haluamaasi muotoon (esim. kuusi), kostuta Marskin baarin punssilla. Koristele tortut valkosuklaa-ganachella ja vadelma-lakritsihillolla.

Lue myös: Helsinkiläisen rockbaarin The Riffin astetta erikoisemmat laskiaispullat: "En ole kyllä huomannut, että muut polttelisivat satanistimerkkejä pulliin"

Lisää aiheesta:

Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmastaKeittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosistaKozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessäKohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkiaKozeen Shiwan puhuu suunsa puhtaaksi – kiistää työntekijöiden haukkumisen ja ovien paiskomisen
RavintolatLeivontaRuokaRunebergin päiväMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 3.9.08:09
    Ruoka

    Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"

  • 31.8.17:34
    Ruoka

    Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmasta

  • 27.8.17:02
    Ruoka

    Keittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista

  • 27.8.10:10
    Ruoka

    Kozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessä

  • 26.8.18:08
    Viiden jälkeen

    Kohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkia