Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinki raportoi viime vuoden ruokamyrkytysepäilyistä – HU: Sushiravintoloissa havaittu vakavia hygieniapuutteita

Helsingin Uutisten mukaan elintarviketilojen tarkastuksessa puutteita havaittiin erityisesti sushiravintoloissa.
Helsingin Uutisten mukaan elintarviketilojen tarkastuksessa puutteita havaittiin erityisesti sushiravintoloissa.Shutterstock
Julkaistu 02.03.2022 16:29

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingin kaupunki tiedottaa vuonna 2021 todetuista ruokamyrkytysepäilyistä. Niiden määrä kasvoi edellisvuodesta.

Helsingin ympäristöpalveluiden elintarviketurvallisuusyksikkö teki vuonna 2021 yhteensä 2 582 elintarviketarkastusta, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan. Tarkastusten määrä väheni, sillä ympäristöpalveluille määrättiin viime maaliskuussa uutena tehtävänä tartuntatautilain mukaiset valvontatehtävät.

Elintarviketarkastuksissa selvitettiin yritysten elintarviketurvallisuutta ja näistä tehtiin Oiva-arviot. Parhaimman eli Oivallinen-merkinnän sai 54 prosenttia tarkastetuista elintarvikeyrityksistä. Hyvä-merkinnän ansaitsi 32 prosenttia, korjattavaa-merkinnän sai 13 prosenttia ja huono-merkintä lätkäistiin yhdelle prosentille. 

Helsingin kaupungin mukaan suurin osa korjattavaa- tai huono-arvioon johtaneista syistä liittyi omavalvontaan, elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin tai elintarvikkeiden lämpötilan hallintaan sekä puutteisiin tilojen soveltuvuudessa tai siisteydessä. 

HU: Sushiravintoloissa havaittu vakavia hygieniapuutteita

Helsingin ympäristöpalveluiden elintarviketurvallisuusyksikön tarkastukset johtivat hallinnollisiin pakkokeinoihin 26 tapauksessa. Kahden elintarvikehuoneiston toiminta kiellettiin väliaikaisesti erittäin vakavien epäkohtien ja niistä aiheutuneen terveysvaaran vuoksi. Kolme tapausta johti esitutkintapyyntöön poliisille.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan ongelmia on raporoitu ainakin helsinkiläisissa sushiravintoloissa. Lehden mukaan Helsingissä oli viime syksynä ainakin kaksi sushiravintoloihin liittyvää ruokamyrkytysepidemiaa. Lisäksi tietyissä sushiravintoloissa havaittiin useita vakavia siisteyteen ja keittiön hygieniaan liittyviä puutteita.

Yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä 452 kappaletta

Ruokamyrkytysepäilyilmoitusten ja -epidemioiden määrä palasi sen sijaan viime vuonna koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä ilmoitettiin 452. Epäilyissä ei useimmiten saada selville ruokamyrkytyksen aiheuttajaa.

Varsinaisia ruokamyrkytysepidemioita selvitettiin 11 yhdessä sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa. Suurin osa epidemioista todettiin ravintoloissa. Seitsemässä epidemiassa syynä oli huonolaatuinen raaka-aine ja käsittelyssä tai säilytyksessä tehdyt virheet. 

Norovirus aiheutti viisi ruokamyrkytysepidemiaa, joista kolmessa voitiin osoittaa oireettoman noropositiivisen keittiötyöntekijän levittäneen virusta. Helsingin kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että huolellinen käsienpesu ja hyvä työskentelyhygienia ovat keskeisiä keinoja noroepidemioiden ehkäisemiseksi.

Lue myös: Ruokavirasto: Ennätysmäärä elintarvikkeita vedettiin myynnistä – tämä oli suurin yksittäinen syy takaisinvetoihin vuonna 2021

RavintolatHygieniaRuokaSushiMakuja
not-found-image
Petra Tuominen
MTV Uutiset

Lisää aiheesta:

Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilisAkis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimostaYksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikanHelsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistäKatrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaatPoliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat