Helsingin kaupunki tiedottaa vuonna 2021 todetuista ruokamyrkytysepäilyistä. Niiden määrä kasvoi edellisvuodesta.
Helsingin ympäristöpalveluiden elintarviketurvallisuusyksikkö teki vuonna 2021 yhteensä 2 582 elintarviketarkastusta, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan. Tarkastusten määrä väheni, sillä ympäristöpalveluille määrättiin viime maaliskuussa uutena tehtävänä tartuntatautilain mukaiset valvontatehtävät.
Elintarviketarkastuksissa selvitettiin yritysten elintarviketurvallisuutta ja näistä tehtiin Oiva-arviot. Parhaimman eli Oivallinen-merkinnän sai 54 prosenttia tarkastetuista elintarvikeyrityksistä. Hyvä-merkinnän ansaitsi 32 prosenttia, korjattavaa-merkinnän sai 13 prosenttia ja huono-merkintä lätkäistiin yhdelle prosentille.
Helsingin kaupungin mukaan suurin osa korjattavaa- tai huono-arvioon johtaneista syistä liittyi omavalvontaan, elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin tai elintarvikkeiden lämpötilan hallintaan sekä puutteisiin tilojen soveltuvuudessa tai siisteydessä.
HU: Sushiravintoloissa havaittu vakavia hygieniapuutteita
Helsingin ympäristöpalveluiden elintarviketurvallisuusyksikön tarkastukset johtivat hallinnollisiin pakkokeinoihin 26 tapauksessa. Kahden elintarvikehuoneiston toiminta kiellettiin väliaikaisesti erittäin vakavien epäkohtien ja niistä aiheutuneen terveysvaaran vuoksi. Kolme tapausta johti esitutkintapyyntöön poliisille.
ongelmia on raporoitu ainakin helsinkiläisissa sushiravintoloissa. Lehden mukaan Helsingissä oli viime syksynä ainakin kaksi sushiravintoloihin liittyvää ruokamyrkytysepidemiaa. Lisäksi tietyissä sushiravintoloissa havaittiin useita vakavia siisteyteen ja keittiön hygieniaan liittyviä puutteita.
