Ruokavirasto: Ennätysmäärä elintarvikkeita vedettiin myynnistä – tämä oli suurin yksittäinen syy takaisinvetoihin vuonna 2021

ruokakauppa hyllyt
Elintarvikkeita vedettiin markkinoilta Suomessa viime vuonna ennätyksellisen paljon, kertoo Ruokavirasto. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokavirasto tiedottaa vuoden 2021 elintarvikkeiden takaisinvedoista. Takaisinvetojen määrässä tehtiin jälleen uusi ennätys.

Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta ensi kertaa yli 300 vuonna 2021. Tapauksia oli yhteensä 309. 

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että takaisinvetojen määrä on kasvussa jo kuudetta vuotta peräkkäin. Takaisinvetojen määrässä tapahtui nyt 16 prosentin nousu edellisvuoteen verrattuna.

Suomi sai tiedon suuresta määrästä elintarvikevirheitä eurooppalaisen, viranomaisten välisen elintarvikevaarahälytysjärjestelmän kautta. Nämä hälytykset johtivat elintarvikkeiden takaisinvetoihin. Ruokaviraston mukaan seuraavaksi eniten takaisinvetoja aiheuttivat yritysten omavalvonnassaan löytämät poikkeamat.

Takaisinvetoja ovat perinteisesti aiheuttaneet eniten kolme syytä: mikrobiologiset tekijät, ilmoittamattomat allergeenit sekä kasvien torjunta-ainejäämät.

Etyleenioksidi syynä moniin takaisinvetoihin

Suurin yksittäinen takaisinvetojen syy viime vuonna oli elintarvikkeista löytynyt etyleenioksidi. Etyleenioksidin vuoksi tehtiin yhteensä 72 takaisinvetoa, mikä tarkoittaa 23 prosenttia kaikista tapauksista. Aineen arvellaan pitkään jatkuvassa käytössä lisäävän syöpäriskiä.

Etyleenioksidia käytetään Ruokaviraston mukaan joissain EU:n ulkopuolisissa maissa esimerkiksi kasvinsuojeluaineena. Etyleenioksidin jäämille on asetettu enimmäismäärät useissa elintarvikkeissa.

Useissa muissakin syyryhmissä takaisinvetoja tehtiin Ruokaviraston mukaan enemmän kuin aiemmin. Mikrobiologiset syyt olivat toiseksi suurin ryhmä takaisinvetojen aiheuttajista.

Bambuastioita vedettiin runsaasti myynnistä

Vuonna 2021 takaisinvetoja aiheutti myös edellisenä syksynä alkanut bambukuitua tai muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien elintarvikekontaktimateriaalien EU-laajuinen valvontahanke. Näin ollen erityisesti bambua ja muita kasvipohjaisia materiaaleja sisältäviä astioita vedettiin markkinoilta.

– Takaisinvetoprosessit ovat toimivia ja niin yritykset kuin viranomaisetkin ovat toimineet tehokkaasti kuluttajien terveyden suojelussa. Kuluttajien ei ole syytä olla huolissaan; määräystenvastaiset elintarvikkeet ja kontaktimateriaalit poistetaan aina tehokkaasti, jos niitä on päätynyt myyntiin, Ruokavirastosta todetaan tiedotteessa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja