Ruokavirasto tiedottaa vuoden 2021 elintarvikkeiden takaisinvedoista. Takaisinvetojen määrässä tehtiin jälleen uusi ennätys.
Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta ensi kertaa yli 300 vuonna 2021. Tapauksia oli yhteensä 309.
Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että takaisinvetojen määrä on kasvussa jo kuudetta vuotta peräkkäin. Takaisinvetojen määrässä tapahtui nyt 16 prosentin nousu edellisvuoteen verrattuna.
Suomi sai tiedon suuresta määrästä elintarvikevirheitä eurooppalaisen, viranomaisten välisen elintarvikevaarahälytysjärjestelmän kautta. Nämä hälytykset johtivat elintarvikkeiden takaisinvetoihin. Ruokaviraston mukaan seuraavaksi eniten takaisinvetoja aiheuttivat yritysten omavalvonnassaan löytämät poikkeamat.
Takaisinvetoja ovat perinteisesti aiheuttaneet eniten kolme syytä: mikrobiologiset tekijät, ilmoittamattomat allergeenit sekä kasvien torjunta-ainejäämät.
Etyleenioksidi syynä moniin takaisinvetoihin
Suurin yksittäinen takaisinvetojen syy viime vuonna oli elintarvikkeista löytynyt etyleenioksidi. Etyleenioksidin vuoksi tehtiin yhteensä 72 takaisinvetoa, mikä tarkoittaa 23 prosenttia kaikista tapauksista. Aineen arvellaan pitkään jatkuvassa käytössä lisäävän syöpäriskiä.
Etyleenioksidia käytetään Ruokaviraston mukaan joissain EU:n ulkopuolisissa maissa esimerkiksi kasvinsuojeluaineena. Etyleenioksidin jäämille on asetettu enimmäismäärät useissa elintarvikkeissa.
